Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe voedselintolerant ben jij? Doe nu (zelf) de Yorktest

Hoe voedselintolerant ben jij? Doe nu (zelf) de Yorktest

Hoe voedselintolerant ben jij? Doe nu (zelf) de Yorktest

We hebben allemaal weleens last van hoofdpijn, darmproblemen, huidklachten of vermoeidheid. Maar wat nou als deze gezondheidsklachten aanhouden, maar je niet weet waar ze vandaan komen? De kans is aanwezig dat je dan intolerant bent voor bepaald voedsel. Goed nieuws: je kunt je voedselintolerantie nu gewoon thuis testen.

Maar liefst 45 procent van de Nederlanders heeft last van voedselintolerantie (voedselintolerantie.nl, 2016). Yorktest Laboratories heeft nu een zelftest ontwikkeld, de zogeheten Yorktest, waarmee je bij klachten thuis kunt testen of je daadwerkelijk een voedselintolerantie hebt. Recentelijk kwam de Britse Andrea Henson (46) in het nieuws nadat ze de Yorktest bij zichzelf had uitgevoerd. De vrouw leed al 25 jaar aan heftige migraine, maar kon er maar geen oorzaak voor vinden. Via de Yorktest kwam ze erachter dat ze intoleratant blijkt te zijn voor koeienmelk en maïs. Nadat ze dat niet meer at, verdween de migraine als sneeuw voor de zon.

Wat is een voedselintolerantie?

Voedseltolerantie wordt ook wel een voedselallergie genoemd. Hierbij ontstaat een allergische reactie, wat betekent dat het immuunsysteem zich afweert. Dat kan weer resulteren in ernstige ontstekingsreacties die invloed kunnen hebben op de spijsvertering, ademhaling en huid.

Hoe herken ik het?

Belangrijke symptomen zijn regelmatige hoofdpijn, darmproblemen, buikpijn, diarree, constipatie, winderigheid, huidklachten (zoals eczeem en psoriasis), depressie, concentratieproblemen, maagzuur, overgewicht en een prikkelbare darm (PDS). En er zijn nog veel meer allergische reacties die kunnen ontstaan na het eten van bepaald voedsel, je vindt een lijst van alle symptomen hier.

De boosdoeners

De Yorktest doet onderzoek naar 158 verschillende ingrediënten en dranken. Voedingssoorten die worden onderzocht op intolerantie, zijn granen, groenten, fruit, noten, specerijen en kruiden, vis en zeevruchten, en overige, zoals cacao, ei en thee.

De Yorktest

Via voedselintolerantie.nl is de zelftest van Yorktest Laboratories in het Nederlands te bestellen. Je neemt zelf bloedmonsters af en stuurt deze terug naar het laboratorium in York, Groot-Brittannië. Binnen één week weet je of je voedselintolerant bent voor een van de 158 ingrediënten.

Waarom kun je doodgaan na het eten van een pinda? Bekijk het in deze video.