Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vier het midzomerfeest

Vier het midzomerfeest

Vier het midzomerfeest

Het midzomerfeest is in veel landen een echt volksfeest met veel gezelligheid.

Het midzomerfeest komt er weer aan. In Nederland wordt het feest niet of nauwelijks gevierd, maar in landen als Zweden, Finland en Estland wel! Hoe vieren de verschillende landen het midzomerfeest en wat houdt het eigenlijk in?

Het midzomerfeest
Het midzomerfeest is een echt volksfeest en wordt gevierd ter ere van de zomerzonnewende. In de noordelijke Europese landen is dit de langste dag van het jaar. Als het zomer gaat worden, gaat de zon steeds noordelijker op en onder, en komt zij ook rond het middaguur steeds hoger aan de hemel staan. Na de zonnewende van de zomer zakt de zon weer langzaam terug.

Zweden
In Zweden wordt midsommarafton (midzomeravond) gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. Er wordt veel gegeten, gedronken en gefeest. Het is een feest voor jong en oud. De zaterdag erna wordt er in Zweden midzomerdag (midsommerdagen) gevierd.

Denemarken en Noorwegen
In Denemarken wordt het midzomerfeest ook wel het Sankt Hans Aften genoemd. Langs de kustgebieden zijn grote vreugdevuren op de stranden en in het binnenland rond meren of in parken. In Noorwegen wordt het feest gevierd op de avond van 23 juni en worden ook diverse vreugdevuren ontstoken.

Finland, Estland en Letland
Net als in Denemarken en Noorwegen wordt het midzomerfeest ook in Finland, Estland en Letland met vreugdevuren gevierd. Het feest gaat in deze landen gepaard met veel gezelligheid en het drinken van alcohol. In Letland is het traditie om midzomerkaas te eten.

Ben je eind juni in één van deze landen? Dan zul je versteld staan van de grootse viering van het feest!

Heb jij wel eens een midzomerfeest meegemaakt?