Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Video: Bewezen: eigenlijk zouden we 2x per dag moeten slapen

Video: Bewezen: eigenlijk zouden we 2x per dag moeten slapen

Video: Bewezen: eigenlijk zouden we 2x per dag moeten slapen

Foto: GettyImages

Biomodaal slapen, zou het de nieuwe trend worden? Volgens onderzoekers van de University of South Australia is het beter om op één dag twee keer een paar uur te slapen, dan één lange nacht van acht uur te maken. Wauw! Klinkt best goed toch? 

Door in plaats van één nacht ongeveer acht uur te slapen zou het beter zijn om twee keer per dag een paar uur te slapen. Dit zou je namelijk twee keer een energieboost geven, waardoor je creatiever en alerter bent en een beter humeur krijgt. Bye, bye middagdipje!

Onze voorouders wisten het al 

Onderzoekers Melinda Jackson van RMIT University en Siobhan Banks van de University of South Australia baseren hun conclusie op verschillende onderzoeken. Zo zijn er tot in de 17e eeuw veel referenties in teksten te vinden naar een eerste en tweede dutje, wat suggereert dat onze voorouders allang wisten dat het veel efficiënter is om je slaapcyclus in twee stukjes op de delen.

Is het ons natuurlijke ritme?

Een ander belangrijk onderzoek dat de experts aanhalen is het experiment dat in het begin van de 20e eeuw werd uitgevoerd door de psychiater Thomas Wehr. Hij liet een groep mensen een maand lang leven in een omgeving waar het 14 uur per dag donker was. In de vierde week hadden de deelnemers aan het experiment uit zichzelf een ritme ontwikkeld waarbij ze in totaal zo’n 8 uur per dag sliepen, verdeeld over twee momenten van de dag. Dit experiment suggereert dus dat er een biologische basis is voor de biomodale slaap.

Daarnaast ervaren veel mensen een middagdipje, wat in veel culturen wordt opgelost door ’s middags een siesta te houden. Deze natuurlijke behoefte van ons lichaam suggereert dat het best wel eens een heel goed idee zou kunnen zijn om twee keer per dag te slapen voor meer energie.

Dus… gaan we nu allemaal een tweede dutje inplannen?

Tsja, helaas is het niet zo makkelijk om er tijdens je werk/studie zomaar even tussenuit te knijpen voor een dutje van een paar uur. Wie weet dat ons leven er in de toekomst beter op aangepast zal worden. Maar tot die tijd hoef je je in elk geval dus niet meer schuldig te voelen als je ’s middags eens een keertje op de bank in slaap valt!

Dit filmpje vat het allemaal nog eens kort samen:

Bron: metronieuws.nl / theconversation.com

Lees ook:

Is samen slapen beter voor je relatie?

Bewezen: rommelige mensen zijn creatief en intelligent

Dit zegt jouw slaaphouding over je relatie