Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kan je van verschillende soorten alcohol ook verschillende soorten katers krijgen?

Kan je van verschillende soorten alcohol ook verschillende soorten katers krijgen?

Kan je van verschillende soorten alcohol ook verschillende soorten katers krijgen?

We hebben allemaal wel een bepaald drankje dat we liever laten staan, omdat we daar zo’n erge kater van hadden en liever niet nog een keer willen meemaken. Maar krijg je van verschillende soorten alcohol eigenlijk ook verschillende katers? Deze dokter zegt van wel. 

Maar vooral de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt heeft invloed op je kater ;).

Verschillende soorten katers

Voedingsdeskundige Dr. Sunni Patel heeft een aantal vragen beantwoord aan het Britse Stylist Magazine, over de mythes rondom katers. En wat blijkt? De soorten alcohol die je drink kan inderdaad invloed hebben op de ernst van de kater. Zo is een wijnkater bijvoorbeeld veel erger dan een bierkater. Dit komt doordat wijn meer stofjes bevat, zoals methanol die voor hoofdpijn zorgen.

Dit geldt ook voor sterke dranken. Van transparante drankjes, zoals wodka en gin, krijg je vaak een minder erge kater dan van donkere drankjes, zoals cognac en likeur. Dit komt door de lagere hoeveelheid chemicaliën die toegevoegd wordt in het fermenteerproces. Maar Patel zegt er wel bij: de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt is natuurlijk alles bepalend voor de kater.

Makkelijke drankjes

Maar dat niet alleen, ook de snelheid waarmee je drinkt speelt een grote rol. Hoe makkelijker een drankje te drinken is, hoe groter de kans is dat je de volgende ochtend wakker wordt met een flinke kater. Patel geeft ‘Baileys drunk’ als voorbeeld. Hij bedoelt hiermee dat zoete likeurtjes als Baileys, wat vaak gedronken wordt in de koffie of chocolademelk, makkelijk te drinken zijn. Dit zorgt er samen in combinatie met het hoge alcoholpercentage voor dat een heftige kater de volgende dag zeker aanwezig zal zijn.

Lees ook
Hoe kom je het beste van je kater af? Nou, zó doe je dat volgens je sterrenbeeld

Champagnekaters

En voor degene die van bubbels houden is er slecht niets. Wil je namelijk de ergste katers vermijden? Dan kun je de prosecco of champagne beter laten staan. ‘Het drinken van alcohol in combinatie met bubbels kan leiden tot een hoger alcoholvolume in je bloed, omdat het toegevoegde volume van de bubbels ervoor zorgt dat je maag de alcohol eerder naar de dunne darm toestuurt. Hier wordt de meeste alcohol opgenomen in het bloed, en door de bubbels gebeurt dit sneller dan normaal’, legt Patel uit.