Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gebeten door een mug of slachtoffer van een processierups? Zó herken je het verschil

Gebeten door een mug of slachtoffer van een processierups? Zó herken je het verschil

Gebeten door een mug of slachtoffer van een processierups? Zó herken je het verschil

Voordat er sprake was van een pandemie, waren we in de lente en zomer van 2019 vooral heel erg druk met de eikenprocessierups. Wie roept dat-ie verlangt naar de tijd dat het nieuws alleen maar daar over ging, heeft de boel mooi gejinxt: de rups is terug en nog steeds héél vervelend. 

Comeback eikenprocessierups

Omdat april en mei relatief fris waren, liet-ie even op zich wachten. De eikenprocessierups is echter weer helemaal terug.Daar kunnen we lacherig over doen, maar als je dat beestje in de tuin hebt, kan het je zomer flink vergallen.

Meteen jeuk

Maar hoe weet je nou of je te grazen bent genomen door een agressieve mug of moet dealen met de haartjes die de eikenprocessierups achterlaat? Beiden veroorzaken bultjes en een gekmakende jeuk. Het verschil is echter dat een muggensteek meteen jeukt. Het duurt daarentegen zes tot acht uur voordat je huid op de haartjes van de eikenprocessierups reageert. Als je na een middag park niet direct last hebt van jeuk, maar pas later op de dag, kan dat dus kloppen.

Uitslag

Nog een belangrijk verschil is de uitslag. Bij een muggenbult zie je vaak waar de mug precies zijn angel heeft gestoken. De bultjes die worden veroorzaakt door de processierups hebben dat niet. Daarnaast kan het formaat van de bultjes van de rups verschillen. De ene keer is het een grote, roodomrande bult, de andere keer lijkt het meer op een soort zonneallergie.

Schilderstape

Bij jeuk wil je natuurlijk het liefst woest krabben, maar dat is eigenlijk het laatste wat je moet doen. Als je je huid open krabt, kan er vuil in komen en kan de boel ontsteken. De tip: verwijder de haartjes met schilderstape of plakband. Daarna spoel je af met water en smeer je in met mentholzalf. Het is niet gegarandeerd dat de jeuk dan wegblijft, maar je bent er in ieder geval weer voor even vanaf.

Lees ook
Eerste nesten eikenprocessierups in aantocht én ‘zelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren’

Wekenlang jeuk

Dat is dan ook meteen nog een belangrijk verschil tussen de mug en de rups: de jeuk van die laatste kan tot wel twee weken lang aanhouden. Not fun. Aan de andere kant: je hebt wel weer een gespreksonderwerp dat níet over corona gaat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health | Beeld: Getty