Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Verrassend: Goede moeder-dochter band zorgt dat meisjes later met seks beginnen

Verrassend: Goede moeder-dochter band zorgt dat meisjes later met seks beginnen

Verrassend: Goede moeder-dochter band zorgt dat meisjes later met seks beginnen

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat meisjes die een goede band met hun moeder hebben langer wachten met seks. Voor het onderzoek werden gegevens van 3000 kinderen uit Jeugdmonitor Rotterdam gebruikt. Opvallend is dat de band tussen vader en dochter nauwelijks invloed lijkt te hebben op de seksuele ontwikkeling van het kind.

Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke blad Pediatrics. De onderzoekers wilden weten of de band tussen een moeder en haar tienerzoon of -dochter of een vader en zijn tienerzoon of -dochter invloed had op de seksuele ontwikkeling van tieners in Nederland.

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat de band tussen ouders en hun kinderen vooral van invloed is op de ontwikkeling van meisjes. En dan vooral de band tussen een moeder en haar dochter. Vaders hebben minder invloed op hun kinderen en ook op jongens heeft de band met hun ouders minder invloed.

Langer maagd

Dochters die zeggen een goede band met hun moeder te hebben, hebben ongeveer de helft minder kans om voor hun 16de met seks te beginnen. Doordat de meisjes later met seks beginnen is de kans op geslachtsziekten en tienerzwangerschappen onder jongeren kleiner. Nederland heeft het laagste aantal tienerzwangerschappen ter wereld.

Over het gevonden verband zegt Nogueira, de eerste auteur van het onderzoek: ‘Moeders zijn in Nederland degenen die zich het meest met de opvoeding van kinderen bezighouden, en zij zijn ook vaak degenen die zowel hun dochters als zonen voorlichten op seksueel gebied. Meisjes zien hun moeder vaak als rolmodel. Dat verklaart mogelijk waarom het effect van moeders op dochters sterker is.’

Langlopend onderzoek

Nogueira gebruikte voor haar onderzoek gegevens van 3000 kinderen uit de Jeugdmonitor Rotterdam, een langlopend onderzoek naar gezondheid en gedrag van jongeren in Rotterdam en omgeving. Kinderen en hun ouders vulden elk een enquête in, toen het kind 12 jaar was en twee jaar later.

Nederland als voorbeeld

Over het gevonden verband zegt Nogueira ook: ‘Dat wij dit effect nu vinden bij Nederlandse jongeren, betekent misschien dat er in andere landen nog veel meer winst te behalen is op dit gebied als ouders de band met hun kinderen versterken.’ Wel zou het goed zijn als in Nederland vaders meer betrokken zouden zijn bij de opvoeding van hun kinderen, want blijkbaar loopt Nederland daar nog wat op achter: In een internationale vergelijking van westerse landen komt Nederland na Oostenrijk op de voorlaatste plaats als het gaat om de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding.

Lees ook:

Onderzoek: vrouwen met een strenge moeder zijn succesvoller

BEWEZEN: Helft van de Nederlanders plast met de deur open

Britse moeder bedenkt geniale truc om kinderen in toom te houden

Bron: nrc.nl / pediatricsaappublications.org / standaard.be