Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nooit meer verkouden en geen droge ogen meer van de airco met deze simpele trucjes

Nooit meer verkouden en geen droge ogen meer van de airco met deze simpele trucjes

Nooit meer verkouden en geen droge ogen meer van de airco met deze simpele trucjes

Een airco is een uitkomst voor de warme zomernachten die ons (waarschijnlijk) nog te wachten staan. Tóch slaapt niet iedereen graag met een airco aan, sommigen worden er namelijk hartstikke verkouden van. Hoe kan dit eigenlijk? En nog belangrijker, hoe voorkom je het?

Verkouden door de airco

Een airco is een apparaat die de warme lucht in een kamer naar binnen zuigt en die lucht wordt door condensatie gekoeld in het apparaat. De nieuwe, droge lucht voelt veel koeler, maar daar komt ook precies het probleem vandaan. Want de droge lucht juist de boosdoener en de veroorzaker voor de problemen die veel mensen krijgen door een airco. Je ogen kunnen er droog van worden en je slijmvliezen raken er geïrriteerd van. Zorg dan dus ook dat je de instellingen van het apparaat zo afstelt dat je dit voorkomt. De beste optie is om de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% te houden. Heeft je airco deze optie niet? Dan is het een goed idee om een luchtbevochtiger aan te schaffen die dit probleem ook kan verhelpen.

Goed onderhouden

Naast droge ogen kun je nog iets vervelends oplopen van een airco. Je kan er namelijk ook flink verkouden van worden. Dit komt vaak doordat de airco niet goed onderhouden wordt. In een airco zitten filters. Deze zorgen ervoor dat pollen, schimmels en bacteriën niet de lucht in geblazen kunnen worden. Maar als je deze filters niet goed onderhoudt zal de airco al deze dingen na verloop van tijd toch in het rond blazen. Zorg er dus voor dat je de airco goed onderhoudt, dan zul je ook minder snel de kans hebben om verkouden te worden.

Lees ook:
Hatsjoe! Kun je echt verkouden worden door koud weer?

Tips tegen verkoudheid

Mocht je toch verkouden zijn geworden, zijn hier wat tips om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

1. Ui naast je bed: Een ui naast je bed geeft meteen meer lucht als je een verstopte neus hebt. Open ’s morgens de ramen en de lucht is zo verdwenen uit je slaapkamer.

2. Menthol: Wat ook effectief werkt tegen een verstopte neus is menthol. Smeer wat zalf op je bovenlip en je kunt weer een paar uurtjes vrij ademen door je neus.

3. Pittige voeding: Op zoek naar een eenvoudig trucje om een verstopte neus te openen? Eet iets pittigs. Denk aan wasabi, mierikswortel, fenegriek, ui en knoflook.

4. Zoutoplossing: Heb je naast een verstopte neus ook last van keelpijn? Los een halve theelepel zout op in een glas lauwwarm water en gorgel een halve minuut. De zoutoplossing zorgt dat het vocht uit de geïnfecteerde weefsels van je keel wordt gehaald, wat de pijn verzacht. Daarnaast verdunt de oplossing het slijm en verwijdert ‘ie allergenen, bacteriën en schimmels uit de keel. Het is misschien vies, maar het werkt wel.

5. Honing: Wat ook helpt tegen een pijnlijke keel is een drankje van honing en citroensap. Honing heeft namelijk een verzachtende werking op de keel. Drink het voordat je gaat slapen, want honing werkt ook ontspannend en stimuleert een natuurlijke, gezonde nachtrust.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images