Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vergeet boerenkool, deze bladgroente is het nieuwe superfood

Vergeet boerenkool, deze bladgroente is het nieuwe superfood

Health
Vergeet boerenkool, deze bladgroente is het nieuwe superfood

(Copyright: Veer)

Volgens tv-chef Jamie Oliver is zuring aan een comeback bezig. Zuwat? Zuring of zurkel is een vergeten bladgroente. Het smaakt zurig en je kunt het bereiden zoals spinazie. Koud zijn de blaadjes lekker in een salade, warm in een soep, omelet of saus.

Waarom zuring eten?

Zuring zit tjokvol voedingsstoffen en overklast zijn soortgenoten moeiteloos. In vergelijking met spinazie bevat zuring meer vezels, eiwitten, kalium, calcium, vitamines A, B6 en C (9 keer meer!), magnesium (6 keer meer!) en ijzer. Zuring overtreft zelfs superfood boerenkool: minder calorieën en meer voedingsstoffen.

De grote hoeveelheden magnesium en vitamine B6 in zuring kunnen angstgevoelens en stress verminderen. De gigantische hoeveelheid kalium is dan weer goed tegen spierkrampen. Het ijzer geeft je energie en de vitamines A en C versterken je immuunsysteem.

Het smaakt niet als een bladgroente. Als je al eens een sapje hebt gedronken van groene bladgroenten, ken je die typische – niet zo appetijtelijke – ‘groene’ smaak. Dat zal je niet hebben met zuring. Zuring heeft eerder een pittige en scherpe smaak; sommigen beschrijven het als citroenachtig of als een zure groene appel. Probeer het in een sapje, een smoothie, of in een frisse salade met fruit.

Pasta met zuringpesto

Nodig
350 gram fettuccine
ongeveer 2/3 kopje olijfolie
1/2 kopje geroosterde amandelen
2 teentjes knoflook
1 tl citroenzeste
3 kopjes gehakte zuring
1/2 tl zout
Parmezaanse kaas

Zo maak je het
Kook de pasta zoals op de verpakking staat vermeld. Giet af en laat afkoelen of spoel de pasta met koud water. Besprenkel de pasta met 1 el olijfolie om kleven tegen te gaan.
Doe de amandelen en de knoflook in de foodprocessor en hak fijn. Voeg de citroenzeste toe, de zuring, ½ kopje olijfolie en het zout.
Meng de pasta (op kamertemperatuur) in een grote kom met de pesto. Voeg indien nodig 1 à 2 el olijfolie toe om de textuur te verbeteren.
Schep de pasta in diepe borden en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Een bekend gerecht met zuring is paling in ’t groen.

Lees ook

Shoppen is altijd een goed idee