Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vegan Challenge: Accepted!

Vegan Challenge: Accepted!

Vegan Challenge: Accepted!

De afgelopen weken is er een onderwerp wat de gemoederen ontzettend heeft bezig gehouden, en dat is veganisme. Voor- en tegenstanders deden allerlei heftige uitspraken over het omstreden plantaardige eten. Laat nu toevallig de maand oktober de ‘Vegan Challenge‘ gaande zijn! Een uitgelezen kans voor Flair om het Veganisme eens even flink onder de loep te nemen.

Wat is veganisme eigenlijk?
Wanneer je een veganistische levensstijl nastreeft, eet je alleen plantaardige voedingsmiddelen. Het gebruik van dierlijke producten wordt hierbij vermeden, wat wil zeggen dat delen van het dierenlichaam alsmede producten die ervan gemaakt zijn niet gebruikt worden. Denk hierbij aan vlees, maar ook aan bijvoorbeeld melk, honing, gelatine en leer. De term ‘veganisme’ is de Nederlandse vertaling van ‘vegan‘. Deze term werd bedacht in 1944 door Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten.

Waarom veganisme?
De hoofdreden voor veganisten is meestal een grote zorg om dierenrechten en dierenwelzijn. Maar vaak zit er een groter doel achter het bannen van dierlijke producten uit het dagelijks leven, en dat is de bekommering om het milieu. Een vegan dieet zou veel duurzame voordelen hebben, en het zou ook voor de gezondheid voor de mens veel goeds kunnen doen. Een veganist zou namelijk minder kans hebben op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Copyright: Pinterest

De andere kant
Lijnrecht tegenover deze visie staat het Voedingscentrum. In de nieuwe Schijf van Vijf wordt wel aangeraden minder vlees te eten en vaker te kiezen voor noten en peulvruchten, maar dierlijke producten worden door het Voedingscentrum nog altijd als een belangrijke voedingsbron gezien. Zonder dierlijke producten zou de mens allerlei tekorten krijgen, waaronder te weinig vitamine B12, kans op botontkalking en afbraak van het spierweefsel door tekort aan eiwitten en calcium.

Wat is gezond?
Wij kunnen zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer zien, en vinden het knap lastig om te oordelen wat gezond is en wat niet. Met een beetje gezond verstand (see what we did there?) kunnen we een aardig beeld schetsen, maar hoe kun je nou beter een mening vormen dan het zelf te ervaren? Precies daarom gaat redactrice Anne-Flore deze maand de uitdaging aan voor Flair, en laat ze alle dierlijke producten een maand lang links liggen. In het kader van de Vegan Challenge, die de hele maand oktober actief is in Nederland, gaat ze aan den lijve ondervinden hoe het nou precies is om veganistisch door het leven te gaan. En dat houdt in: geen kaasjes bij de wijn en geen melkchocolade bij de koffie. Oei.

Why tell me why
De reden? Simpel. De vegan blogs schieten als paddenstoelen uit de grond en ook de veganistische hotspots in Nederlandse steden zijn niet meer op een hand te tellen. Er komen zoveel vragen in ons op, want zou je je er echt zoveel beter door voelen? Of juist lusteloos en zwak? En lijdt je sociale leven eronder, of is het gemakkelijk te infiltreren in je dagelijks leven? Door middel van wekelijkse vlogs, interviews met voedingsinstanties, veganisten én vleeseters, hopen wij een duidelijker beeld te kunnen schetsen van de veganistische levensstijl. Want gezondheid is en blijft een lastige kwestie, nietwaar?

Houd de site in de gaten om te zien hoe de Vegan Challenge redactrice Anne-Flore bevalt, en volg Flair daarom zeker ook op Youtube, Facebook en Instagram!

Bron: VeganChallenge.nl, bevegan.be, Voedingscentrum

Lees ook: