Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vechten voor je relatie

Vechten voor je relatie

Vechten voor je relatie

Didi, 39: Hoe ga ik om met het feit dat mijn man uit elkaar wil terwijl ik juist wil proberen te vechten voor ons en onze twee kinderen. Is het gevaar groot dat ik hem juist afstoot door zo graag te willen en is loslaten – hoe moeilijk ook – beter?

Coach Christien
Voor het beantwoorden van deze vraag zou ik eigenlijk meer moeten weten van de achtergrond van jullie relatie. Wil je man scheiden omdat jullie ‘uitgepraat’ zijn? Is er een ander in het spel? Zit je man gewoon niet lekker in zijn vel en wil hij de vrijheid om zichzelf weer terug te vinden? Kan hij niet tegen het leven als gezin? Zit hij in een midlife-crisis? Zijn er problemen op het werk? In al die gevallen zou ik je een ander antwoord geven op de vraag die je stelt.

Coaching
Ik besef goed dat je daar nu niets aan hebt en ik zal proberen om je toch een beetje verder te helpen. Ik ga er daarbij vanuit dat jij en je man een eerlijke relatie met elkaar hebben en dat er geen andere man of vrouw betrokken is bij jullie problemen. En dat jullie nog steeds (goede) gesprekspartners van elkaar zijn.

Het komt regelmatig voor dat een man van midden veertig het gevoel heeft ‘is dit het nou’? Leven met de vrouw die ik al langer ken en twee kinderen… Voor een man is de spanning er soms vanaf. Daarbij gaan mannen rond die leeftijd zich vaak zorgen maken over ouder worden, misschien wordt zijn haar dunner etc. Dan kan het helpen als je laat zien dat je nog van hem houdt en dat je hem als man begeert. Kun je het regelen om een weekendje samen weg te gaan? Iets romantisch zonder kinderen? Ik zou het zeker proberen…

Stel dat dit geen optie is overweeg dan eens de volgende tips:

Tips
Ik zou hem vragen of hij eerlijk en oprecht kan zeggen of er meer aan de hand is; zijn er bijvoorbeeld problemen op zijn werk of maakt hij zich zorgen door de crisis? Als dat soort problemen spelen kunnen jullie samen op zoek gaan naar hulp. Of kun je hem de ruimte geven om het zelf op te lossen.

Heb je wel eens gevraagd of je man nog van je houdt? Kunnen jullie samen over dit soort onderwerpen praten? Als dat voor (één van) jullie beiden moeilijk is, kun je overwegen om met een relatiecoach in gesprek te gaan. Die weet vaak weer een gesprek op gang te brengen.

Spreek een periode af waarin je hem met rust laat. Geniet zelf ook van de ruimte die je hierdoor krijgt. Ga wat leuks doen en zorg goed voor jezelf. Ga lekker naar de kapper of sauna en zorg dat je goed uitgerust bent zodat je er goed uitziet en je lekker voelt.

Plan
Hoe pijnlijk het ook is, soms is een relatie voorbij. Meestal is er maar één van de twee partners die dat zo ervaart en moet de ander langzaam aan het idee wennen. Ben eerlijk tegen jezelf: heeft het zin om voor deze relatie te vechten? Dan moet je het zeker doen, ik hoop dat bovenstaande tips je daar bij helpen.

Maar als de liefde echt over is bij je man, dan kan het zijn dat je je daarbij neer moet leggen en dat je samen een goede manier moet vinden om uit elkaar te gaan op een manier die zo min mogelijk schadelijk is voor jullie kinderen. Vraag je man je daarbij te helpen en je de tijd te gunnen om er mee om te gaan.

Hou je taai en zorg goed voor jezelf.