Je bent hier: Home > Health > Varkensfilet tonnato

Varkensfilet tonnato

Health
Varkensfilet tonnato

Nog een laatste tipje van mijn paastafel: vitello tonnato. Niet klassiek van ’t kalf maar lekker trendy van ’t varken.

Hiervoor stoomde ik vanmiddag een varkensfilet rosé. Het stomen houdt de malse varkensfilet heerlijk sappig. Rosé of net gaar komt de volle smaak het best tot zijn recht. De varkensfilet kan goed verpakt tot eerste paasdag in de koelkast worden bewaard. Zondag snijd ik hem in dunne plakken en serveer hem wel met de klassieke tonijnmayonaise.

Wie geen stoomoven heeft, kan de varkensfilet ook langzaam braden of gebraden varkens- of kalfsfricandeau van de slager nemen.

Varkensfilet tonnato, voorgerecht of borrelhapje voor 8 personen:

1 varkensfilet van ca 500 g
1 blikje tonijn in water (185 g)
1 ansjovisfilet
3 el mayonaise
evt. 3-4 el witte wijn
1/2 el kappertjes, gehakt
25 g rucola

Dep de varkensfilet droog met keukenpapier en leg stoom hem in een stoomovenpan met gaatjes. Stoom de varkensfilet op 90 ºC in ca 40 minuten rosé of in ca 45-50 minuten net gaar. Laat de varkensfilet afkoelen (bewaar eventueel goed verpakt in de koelkast) en snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken. Pureer in een keukenmachine of met de staafmixer de tonijn met de ansjovis en de mayonaise. Verdun de tonijnmayonaise tot de gewenste dikte met een paar eetlepels witte wijn en roer er de kappertjes door. Breng de tonijnmayonaise op smaak met zout en peper. Verdeel de varkensfilet over een schaal, lepel er royaal tonijnmayonaise over en garneer met de rucola.

Fijne paasdagen!

Shoppen is altijd een goed idee