Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Van deze vieze voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Van deze vieze voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Van deze vieze voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Er is een simpele handeling waarmee je het risico op griep flink kunt beperken. Maar soms kun je dit nog zo vaak en grondig doen, en word je alsnog ziek. Tja, we hoeven je niet te vertellen hoe vervelend dat is.

Lees ook: Snotteren maar: de Australische griep komt eraan

Om je heen bevinden zich een hoop bacteriebronnen; neem bijvoorbeeld het liftknopje of de deurklinken op je werk. Hier kan inderdaad het één en ander aan kleven, maar de echte ziektekiemen zouden thuis op de loer liggen. Helpling komt met een lijstje van de meest vieze voorwerpen in jouw huishouden die een extra poetsbeurt verdienen.

  1. De kraan

Je zit er meerdere keren met je (vieze) handen aan: de kraan. Volgens onderzoekers zou-ie dan ook meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevatten. En dat betekent dat er ook bacteriën aan kleven die griep kunnen veroorzaken. Het advies van Helpling: maak de kraan één keer per week schoon, ook op de plekken waar je moeilijk bij kunt.

  1. Theedoeken

Houd je vast: uit onderzoek blijkt dat 89 procent (!) van alle theedoeken de E. coli bacterie (lees: poepbacterie) bevat. Hij kan zich goed nestelen op de vochtige doek die jij iedere keer weer over je schone vaat haalt. Ieuw! Om de twee à drie dagen een nieuwe aan het haakje hangen, dus, en de vieze doek wassen op zestig graden.

  1. Sponsjes

Dacht jij de vaat zo goed mogelijk schoon te krijgen met een sponsje? Niet als je hem te lang gebruikt. Gemiddeld zitten er namelijk meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.

  1. De dweil

De grootste bacteriebron in jouw huishouden is hoe dan ook de mop, als we Helpling mogen geloven. Hij zou maar liefst een miljard bacteriën per vierkante centimeter bevatten. Niet heel vreemd als je bedenkt dat je dit voorwerp over de vieze vloer laat glijden. Het is het verstandigst om een afneembare dweil in huis te nemen en die na iedere keer gebruiken op 60 graden te wassen.

  1. Knuffels

Hebben jouw kids de nodige knuffels door het huis slingeren? Dit zijn grote bacteriebronnen als je ze niet wast. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf knuffels nooit gewassen is, waardoor er op 80 procent van alle knuffelbeesten besmettelijke bacteriën zitten. Deze kunnen onder meer urineweginfecties, diarree en astma veroorzaken.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Helpling | Beeld: iStock