Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat gebeurt er precies met een vagina na een bevalling?

Wat gebeurt er precies met een vagina na een bevalling?

Wat gebeurt er precies met een vagina na een bevalling?

Tijdens een zwangerschap gebeuren er ontelbare dingen met je lichaam. Je krijgt een buikje, om er maar één te noemen. Een gevolg waar minder openlijk over wordt gesproken, is wat een bevalling doet met je intieme delen. Wordt je vagina echt wijder? Kun je incontinent worden? En hoe zit het met seks na de bevalling? Wij zochten het voor je uit.

Voor je de komst van een mini you helemaal uitsluit: no stress. Als vrouw is je lichaam immers gemaakt om een kind te krijgen. En ook down under kan een vrouwenlijf heel wat hebben. Dit vraag jij je misschien af:

1. Wordt je vagina wijder na een bevalling?

Of je vagina wijder wordt of niet hangt af van bepaalde factoren. Zo spelen erfelijkheid, hoeveel kinderen je al kreeg en de grootte van je baby een rol. Doe vooral veel bekkenspieroefeningen om je vagina weer in shape te krijgen.

2. Kan ik incontinent worden na een bevalling?

Het is normaal dat je even last hebt van incontinentie na de geboorte van je baby. Zoiets kan verschillende oorzaken hebben. Je blaas kan bijvoorbeeld overactief worden door je hormonen. Of je spieren daar beneden kunnen verzwakt zijn. Ook hier is het belangrijk veel bekkenspieroefeningen te doen en je blaas te trainen.

3. Hoe zit het met seks na de bevalling?

Wanneer je weer seks kunt hebben, verschilt van persoon tot persoon. Doe het pas wanneer jij er klaar voor bent. Als je pijn voelt, kun je beter nog even wachten. Houdt de pijn aan? Praat er dan over met een dokter. Om infecties aan je baarmoedermond te voorkomen, is het verstandig om drie weken te wachten voor je weer seks hebt. Dokters raden vaak zelfs vier tot acht weken aan. Doe waar je je zelf goed bij voelt!

Lees ook
Frederique raakte op haar 19e zwanger en belandde met haar baby in de gevangenis

Ook het omgekeerde kan gebeuren. Sommige vrouwen voelen na de bevalling veel minder dan voorheen. Ook dat is normaal, je vagina is uitgerekt en moet zich daarvan herstellen. Gemiddeld duurt dit bij het eerste kind een maand of 3 en bij latere kinderen iets langer. Ook hier kunnen oefeningen helpen, maar het is vooral belangrijk erover te praten met je partner, zodat jullie er samen uit kunnen komen. Misschien eens een standje wat jullie voor de bevalling juist niet deden? Zo doorbreek je bovendien de routine.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Flair.be | Beeld: Getty Images