Je bent hier: Home > Health > Doen! Waarom vaccineren tegen baarmoederhalskanker verstandig is

Doen! Waarom vaccineren tegen baarmoederhalskanker verstandig is

Health
Doen! Waarom vaccineren tegen baarmoederhalskanker verstandig is

Uit angst voor eventuele bijwerkingen besluiten niet alle meisjes een HPV-vaccinatie te halen. Jammer, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op hun website, gezien baarmoederhalskanker de enige kankersoort is waartegen je jezelf met een inenting in belangrijke mate kunt beschermen. Ook volgens huisarts Edwin de Vaal is het belangrijk om je dochter te laten vaccineren tegen de ziekte.

De Vaal stelt dat er een aantal dingen is waarvan iedereen weet dat het de kans op kanker verhoogt. Neem bijvoorbeeld roken, alcohol, de zon en verbrand eten. “Sinds kort zijn we er ook achter dat twee typen van het HPV-virus verantwoordelijk zijn voor zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker”, stelt de huisarts. “Bijna iedereen komt in aanraking met een HPV-virus, meestal door seksueel contact. In de meeste gevallen maakt je lichaam gewoon afweerstoffen aan en wordt het virus opgeruimd. Soms lukt dat niet en blijft het virus aanwezig zonder dat je daar klachten van hebt. Bij vrouwen irriteert het dan bijvoorbeeld de cellen aan het begin van de baarmoeder, de baarmoederhals, waardoor deze gaan veranderen en uiteindelijk kankercellen kunnen worden.”

Uitstrijkje

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, krijgen vrouwen tussen de dertig en zestig jaar elke vijf jaar een oproep voor het maken van een uitstrijkje. “Dit wordt meestal in de huisartspraktijk gedaan, maar je kunt dit tegenwoordig ook thuis doen”, legt De Vaal uit. “Er wordt eerst getest op het HPV-virus. Als er geen HPV uitkomt, is er niets aan de hand. Zo wel, dan wordt het uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen.”

Afwijkende cellen

Als de cellen sterk afwijkend blijken te zijn, wordt iemand doorverwezen naar de gynaecoloog. Daar wordt de baarmoederhals nauwkeurig bekeken. De Vaal: “Zo nodig worden er stukjes weggehaald en onderzocht. Vaak moet iemand een paar maanden later terugkomen voor een nacontrole. Als de situatie niet is verbeterd, kan er zelfs een stuk van de baarmoederhals met alle afwijkende cellen worden weggehaald. Al deze onderzoeken en behandelingen zorgen vaak voor veel onrust, angst en stress.”

Inenten

De huisarts gaat verder: “Nu we weten welke twee varianten van het HPV-virus het gevaarlijkst zijn, kunnen we jonge meisjes hiertegen inenten. Hierdoor kan het lichaam vast afweerstoffen maken: als iemand later met het virus in contact komt, ruimt het lichaam het virus meteen op. Daarmee voorkom je dus niet alleen dat iemand later baarmoederhalskanker krijgt en daar zelfs aan kan overlijden, maar je ondervangt daarmee ook allerlei onderzoeken en behandelingen in het voortraject.”

Doen!

“Vaak krijg ik in mijn praktijk vragen van bezorgde ouders: moeten ze hun jonge dochter nou laten vaccineren of niet? Mijn advies is om het te doen”, geeft Edwin mee. “Veel mensen geloven niet meer in vaccinaties, maar het is na jarenlang onderzoek echt bewezen dat het werkt en veel leed voorkomt. Je voorkomt niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook een hoop gedoe, zorgen, bezoekjes aan de gynaecoloog en soms zelfs medische ingrepen die met vaccinatie niet nodig waren geweest.”

Lees ook
Miljuschka vraagt aandacht voor baarmoederhalskanker: ‘Als door een mokerslag werd ik ermee geconfronteerd’

Feiten vaccinatie baarmoederhalskanker

Tot slot zetten we de feiten van het HPV-virus, baarmoederhalskanker en de vaccinatie ertegen op een rij:

  • Baarmoederhalskanker wordt in zeventig procent van de gevallen veroorzaakt door het HPV-virus
  • Tussen de dertig en zestig jaar krijgen vrouwen iedere vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje van de baarmoederhals
  • Dit uitstrijkje kun je tegenwoordig ook thuis maken
  • Het uitstrijkje wordt getest op het HPV-virus
  • Bij het vinden van sterk afwijkende cellen word je verwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek en zo nodig een behandeling
  • Sinds kort krijgen meisjes van dertien jaar een uitnodiging voor twee HPV-prikken
  • De vaccinaties geven bescherming tegen een HPV-infectie in de toekomst, waardoor een hoop onrust, angst en stress voorkomen kan worden
  • De prikken zijn tot je achttiende gratis, dus later alsnog vaccineren is ook mogelijk

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee