Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Urineverlies is niets om je voor te schamen: drie eerlijke verhalen over een doodgewone kwaal

Urineverlies is niets om je voor te schamen: drie eerlijke verhalen over een doodgewone kwaal

Urineverlies is niets om je voor te schamen: drie eerlijke verhalen over een doodgewone kwaal

Dansen, een sprintje trekken of met je kinderen op de trampoline springen? Voor ongeveer één op de vier vrouwen gaat dit niet zo spontaan: ze hebben last van urineverlies. Dat is niet iets waar we het graag over hebben, maar wél iets wat uit de taboesfeer gehaald moet worden.

Eerlijke verhalen

Dat het na een zwangerschap niet allemaal holadijee is daar beneden is geen geheim. Maar dat veel vrouwen blijvend last houden van urineverlies is iets waar we over moeten praten. In Flair 29 delen Hester (43), Wendy (34) en Eline (34) openlijk hun verhaal. Wendy: “Sporten, springen, rennen: ik kon het niet langer zonder te druppelen. In het begin meed ik alles waarbij ik de kans liep een natte broek te krijgen. Daarna probeerde ik het op te lossen met inlegkruisjes. Inmiddels heb ik twee kinderen en is het er niet minder op geworden.”

Instagram-onderzoek

We deden een onderzoek op Instagram, waar ruim duizend vrouwen aan meededen. Daaruit bleek dat één op de vier vrouwen last heeft van urineverlies dat ontstaan is na de zwangerschap. Allen gebruikten ze inlegkruisjes en 75 procent van de vrouwen overweegt een operatie. Dat laatste deed Hester: “Ik wilde geen fysiotherapie meer en de overstap naar Tena Lady wilde ik al helemaal niet maken. Dus ging ik voor een operatie. Er is een bandje onder mijn plasbuis aangebracht, een ingreep van niets – een paar uur later liep ik zelf het ziekenhuis weer uit. Ik behoor tot de gelukkigen bij wie de operatie perfect heeft geholpen.”

Lees ook
Dit vertelt de afwijkende geur van je urine je over je gezondheid

Onwetendheid en voorlichting

Ook bleek uit ons onderzoek dat 80 procent van de vrouwen zich schaamt voor hun urineverlies. Dat is misschien niet verwonderlijk, maar niet nodig. Zo zou er veel meer voorlichting moeten komen om de schaamte tegen te gaan. Eline: “Ik denk dat het een heel goede zaak is dat er, bijvoorbeeld na de bevalling, meer aandacht voor dit onderwerp komt. Zo veel vrouwen hebben er last van. Openheid hierover is heel belangrijk, het is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Ook dit is onderdeel van het menselijk lichaam.”

Het complete verhaal van Hester, Wendy en Eline lezen? Lees het in Flair 29, vanaf nu in de winkel.

Tekst: Jessica van Zanten | Beeld: Getty