Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zet die wekker maar vast: dit is waarom je beter niét kunt uitslapen op de zondag

Zet die wekker maar vast: dit is waarom je beter niét kunt uitslapen op de zondag

Health
Zet die wekker maar vast: dit is waarom je beter niét kunt uitslapen op de zondag

Zondag = luierdag, toch? Blijkbaar kun je dat beter niet te lang in bed blijven doen. Te lang uitslapen heeft namelijk een groter effect op je gezondheid dan je waarschijnlijk dacht.

Uitslapen gezondheid

Een goed slaapritme is namelijk heel belangrijk, dat hoeven we je vast niet te vertellen. En je op zondag nog een keer (of twee) omdraaien lijkt misschien niet zo schadelijk, maar ook die paar uur hebben al heel wat effect op je gezondheid. Want ook al heb je op deze manier misschien alsnog acht uur slaap gepakt, ook de tijdstippen waarop je onder de wol gaat en er weer onder vandaan komt, zijn heel belangrijk. Slaapdeskundige Rose MacDowell verklaart aan Bustle dat het verstandig is om hierbij vaste momenten aan te houden. Waarom? Nou, omdat je zo je lichaam en hersenen een soort van gewend maakt aan de momenten waarop je moe wordt en juist wakker moet zijn.

Verstoorde cyclus

Hoewel het maar een uurtje is, doet dit extra moment onder de wol veel met je. Zo zul je merken dat je ’s avonds minder moe bent, waardoor je weer later naar dromenland gaat. Om dat te compenseren, sta je vervolgens later op de volgende ochtend of heb je dus minder uren kunnen tukken. Deze verstoorde cyclus schopt heel je ritme in de war en ja, dat is best even verwarrend voor je lichaam én je hersenen.

Lees ook
Uitgerust wakker worden? Op dit tijdstip ‘moet’ je gaan slapen

Dag concentratie

Maar goed, dat slaapritme trek je gedurende de rest van de week wel weer recht, toch? Niet helemaal, als we MacDowell moeten geloven. Wanneer je nachtrust namelijk alles behalve regelmatig is, kan je immuunsysteem verslechteren en zakt je concentratielevel tot een nieuw dieptepunt. Ben je altijd vroeg uit de veren? Alleen maar goed, want hierdoor ben je overdag productiever, zou je gezonder eten en beweeg je meer. Tóch maar die wekker zetten misschien in het weekend.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee