Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Coronasituatie nu kritieker dan paar maanden geleden: ‘Tweede golf begint op tsunami te lijken’

Coronasituatie nu kritieker dan paar maanden geleden: ‘Tweede golf begint op tsunami te lijken’

Coronasituatie nu kritieker dan paar maanden geleden: ‘Tweede golf begint op tsunami te lijken’

De situatie rond het coronavirus is nu zorgwekkender dan tijdens de eerste golf van besmettingen van afgelopen voorjaar, vindt bestuursvoorzitter Bart Berden van het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis (ETZ) in Tilburg. “In het voorjaar beperkte het zich tot een aantal regio’s, nu doet het hele land mee”, zei hij in het radioprogramma ‘1 op 1’.

‘Nieuwste maatregelen hebben geen effect’

Berden is tevens voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Noord-Brabant. Hij signaleert dat “het gedrag niet lijkt te veranderen”. Het lijkt er volgens Berden dan ook niet op dat de laatste aanscherpingen van de coronamaatregelen effect hebben. De ROAZ-voorzitter vindt dat meer inzet nodig is om mensen te houden aan basisregels, zoals afstand houden en drukke plekken mijden. Dat grote carnavalsvieringen niet doorgaan, vindt hij verstandig.

De rek is eruit

In het ETZ werd eind februari de eerste geïdentificeerde coronapatiënt van het land opgenomen. Berden vertelde in het radioprogramma dat zijn personeel nu “minder weerbaar” is dan tijdens de eerste golf. Ook zijn medewerkers angstiger geworden, vooral omdat ze zich goed realiseren dat besmetting met het virus kan leiden tot langdurige klachten. Berden vreest dat “we niet meer zo hoog kunnen reiken als in het voorjaar.”

Reguliere zorg afschalen

Voor ziekenhuizen is het nu weer een moeilijke opgave om te kiezen welke reguliere zorg ze laten doorgaan en welke zorg ze uitstellen om coronapatiënten te kunnen helpen. “Alle ballen op corona is nu niet meer vanzelfsprekend”, aldus Berden. Vanmorgen werd bekend dat ziekenhuizen in de regio West, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum, per direct veertig procent minder reguliere geplande zorg geven om ruimte te maken voor coronapatiënten.

Wederom strengere maatregelen verwacht

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) verwacht strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem. “De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden”, schrijft Van Benthem op de site van de federatie. Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten. Dat is vier keer zo veel als nu. In dat geval moet zeventig procent van de reguliere zorg worden geschrapt, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar.

Watersnoodramp

Van Benthem vergelijkt de eerste coronagolf met de watersnoodramp van 1953. Om de coronapatiënten op te vangen, werd de behandeling van veel mensen met andere klachten geschrapt. Ongeveer de helft van de reguliere zorg kwam stil te liggen. Dat leidde tot een ‘stuwmeer’ aan uitgestelde zorg, dat nog niet is weggewerkt. Tumoren en hartaandoeningen zijn bij sommige patiënten later gevonden, waardoor ze misschien eerder sterven, en als ze het overleven houden ze er in de rest van hun leven meer klachten aan over. Afgelopen zomer, toen de eerste golf voorbij was, hebben de overheid en de ziekenhuizen zich voorbereid op een tweede golf. Van Benthem: “De harde realiteit van nu is dat onze Deltawerken weliswaar bestand zouden moeten zijn tegen een voorspelde tweede stormvloed, maar dat deze Covid-19-golf de gedaante van een tsunami heeft aangenomen: trager oplopend dan begin dit jaar, maar des te vernietigender en naar het zich laat aanzien met een veel langduriger verloop.”

Eerder advies opgevolgd

De medisch specialisten lieten ook tijdens de eerste besmettingsgolf van zich horen. Zo hoorde de FMS in maart tot de organisaties die opriepen tot sluiting van alle scholen om de opmars van het virus een halt toe te roepen. Een dag na die oproep kondigde het kabinet aan dat de scholen en de horeca dicht gingen.

Lees ook
Mij niet bellen: zó (bizar) lang kan het coronavirus besmettelijk blijven op je smartphone

Wordt deze maand ‘Locktober’?

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin allerlei gezondheidsdeskundigen zitten, vergadert maandag over de coronasituatie. Daar komt een advies aan het kabinet uit. Premier Mark Rutte en ‘coronaminster’ Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uurweer een persconferentie over de aanpak van het virus. Volgens ingewijden gaat het kabinet de coronamaatregelen opnieuw aanscherpen. Een totale lockdown wordt niet verwacht, al hameren verschillende experts (onder wie Diederik Gommers) erop dat dit de enige manier is om het tij in Nederland te keren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock