Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoekers: binnen zóveel tijd kun je opnieuw besmet raken met het coronavirus

Onderzoekers: binnen zóveel tijd kun je opnieuw besmet raken met het coronavirus

Health
Onderzoekers: binnen zóveel tijd kun je opnieuw besmet raken met het coronavirus

Mensen die besmet zijn geweest met een coronavirus, kunnen binnen een jaar opnieuw besmet raken met datzelfde virus. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt dat het vaak “alarmerend kort” duurt voordat mensen een tweede keer besmet raken met de coronavirussen die voor de uitbraak van het huidige virus bekend waren. Ze noemen het waarschijnlijk dat voor het ‘nieuwe’ coronavirus SARS-CoV-2 exact hetzelfde geldt.

Tweede besmetting coronavirus

Het onderzoek spitste zich toe op vier bekende en onschuldige coronavirussen, die slechts een milde verkoudheid veroorzaken. De wetenschappers analyseerden de hoeveelheid antistoffen tegen de bewuste virussen in 513 bloedmonsters, die op verschillende momenten in de tijd bij mensen waren afgenomen.

Vermoedelijk algemene eigenschap

De wetenschappers ontdekten dat een tweede besmetting met hetzelfde coronavirus regelmatig al na één jaar optreedt en soms zelfs sneller. “Juist omdat de virussen onderling sterk verschillen en we voor alle virussen hetzelfde resultaat vinden, denken wij dat dit een algemene eigenschap is van alle coronavirussen”, zegt onderzoeker Arthur Edridge.

Niét immuun

Mensen die het coronavirus hebben opgelopen en ervan zijn hersteld, mogen er dus niet van uitgaan dat ze vanaf dat moment immuun zijn. “Dus al heb je dit voorjaar een infectie met het nieuwe coronavirus doorgemaakt, het blijft belangrijk om je aan de RIVM-richtlijnen te houden”, concludeert hoofdonderzoeker Lia van der Hoek. “Je zou namelijk zomaar opnieuw besmet kunnen raken.” Van der Hoek, Edrigde en hun collega’s hebben de onderzoeksresultaten maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Lees ook
Wel of niet vliegen? Zó groot is de kans dat je in een vliegtuig het coronavirus oploopt

Volgorde symptomen

De symptomen van het coronavirus kun je zo onderhand (hopelijk) wel dromen. Iedereen weet nu dat je bij verhoging, hoesten en andere verkoudheidsklachten beter binnen kunt blijven. Omdat je nu waarschijnlijk hyper-alert bent op de symptomen, is het handig om te weten welk symptoom zich meestal als eerste aandient in het geval van COVID-19. De tekenen komen namelijk in een andere volgorde dan bij een ‘gewoon’ griepje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee