Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Door dit trucje vóór de maaltijd houd je langer een vol gevoel

Door dit trucje vóór de maaltijd houd je langer een vol gevoel

Door dit trucje vóór de maaltijd houd je langer een vol gevoel

Er zijn van die dagen dat je wel de hele dag kan blijven snaaien. Ondanks je uitstekende en voedzame ontbijt met amandelmelk, biologische havermout en vers geplukte blauwe bessen blijf je trek houden. 

Je weet vast al dat het eten van eiwitrijke maaltijden een goede en gezonde manier is om op gewicht te blijven. Volgens een wetenschappelijke studie in the Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zorgen maaltijden met veel proteïnen (of eiwitten, die twee betekenen hetzelfde) dat je langer een voldaan gevoel houdt, waardoor je dus minder snel de behoefte voelt om te snacken.

honger2

Hormonen

Dezelfde onderzoekers ontdekten nog iets anders interessants: een kleine snack met veel proteïnen vlak voordat je daadwerkelijk gaat eten, zorgt voor een voller gevoel. Dat heeft volgens voedingsdeskundige Karen Ansel te maken met het feit dat je lichaam er langer over doet om eiwitrijk voedsel te verteren, waardoor je je dus langer verzadigd voelt. Daarnaast komen er bij het verteren allerlei verschillende hormonen vrij, of juist niet.

honger

Ghreline bijvoorbeeld is het hormoon dat maakt dat je je hongerig voelt, ook als je dat niet echt bent. Proteïnen zorgen ervoor dat je minder ghreline produceert en dus ook minder snel toegeeft aan je cravings.

Pre-load

Om maximaal te profiteren van de kwaliteiten van eiwitten, raden de onderzoekers aan om een uur voor de maaltijd een kleine, proteïnerijke snack te nemen – de zogenaamde ‘pre-load’. Zo’n snack zorgt ervoor dat je niet hongerig aan je maaltijd begint, wat meestal de reden is dat je te veel eet.

Een goede pre-load is bijvoorbeeld een glas halfvolle melk, een hardgekookt ei, een klein bakje Griekse yoghurt of een handje amandelen. Probeer het eens!

 

Lees ook:

Bron: Glamour.com // Afbeeldingen: giphy