Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Angstig voor AstraZeneca? ‘Slikken van de pil zorgt voor veel hoger risico op trombose’

Angstig voor AstraZeneca? ‘Slikken van de pil zorgt voor veel hoger risico op trombose’

Angstig voor AstraZeneca? ‘Slikken van de pil zorgt voor veel hoger risico op trombose’

Het vaccineren met AstraZeneca zorgt voor veel verwarring en zorgen. Door het vaccin zou je namelijk het risico lopen om trombose te krijgen. Velen weten echter niet dat je door het slikken van de pil een veel hoger risico loopt op trombose.

AstraZeneca-vaccin

Van de week kondigde coronaminister Hugo de Jonge uit voorzorg een tweede prikstop aan, na het overlijden van een vrouw aan trombose na haar vaccinatie. Dat het vaccin daadwerkelijk trombose veroorzaakt, is echter nog niet bewezen. Het kan namelijk ook toeval zijn.

Elf trombosegevallen per uur

Er zijn inmiddels enkele tientallen gevallen van trombose vastgesteld op zeker zeventien miljoen inentingen met AstraZeneca. Volgens de Trombosestichting krijgen elf mensen ieder uur trombose. Dat kan dus ook net na een vaccinatie gebeuren. Het Europees Geneesmiddelenbureau doet hier momenteel onderzoek naar en komt woensdag met een nieuw advies. De tijdelijke stop zorgt voor een hoop woeste experts op dit gebied. “Geen van de trombose-experts is benaderd voor dit besluit”, vertelt trombose-expert Saskia Middeldorp bij Beau.

Antconceptie

Terwijl er grote zorgen zijn over bloedstolling door het AstraZeneca-vaccin, lopen vrouwen die hormonale anticonceptie slikken al jaren een een hoger risico. Het gaat hierbij om de combinatiepil, anticonceptiering en -pleister. Vijf tot zeven van de 10.000 vrouwen die gebruik maken van deze anticonceptie, krijgen per jaar trombose. Concreet betekent dit bijvoorbeeld voor meisjes van vijftien jaar dat zij een kans hebben van één op de 10.000 om trombose te ontwikkelen zonder pil en vier op de 10.000 mét pil. Maar, reden tot grote zorgen is er volgens professor gynaecologie Johan Verhaeghe van UZ Lueven niet. Als je niet rookt, geen obees bent of bloedklonters in de familie hebt, ben je in principe safe.

Lees ook
Vervelend vooruitzicht: ‘Coronavaccin is mogelijk na een jaar al niet meer effectief’

Actiegroep Anticoncept!

De Vlaamse actiegroep Anticoncept! zet zich al een tijdje in om de bevolking meer bij te leren over de onzichtbare gevolgen van anticonceptie. Ze begonnen zelfs een petitie die nu al meer dan 13.000 mensen hebben ondertekend.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AntiConcept! (@an.ti_con.cept)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AntiConcept! (@an.ti_con.cept)

Bron: Viva | Beeld: Getty Images