Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geel, wit of roze? Aan je tong kun je zien hoe gezond je bent

Geel, wit of roze? Aan je tong kun je zien hoe gezond je bent

Geel, wit of roze? Aan je tong kun je zien hoe gezond je bent

Wist je dat je tong veel zegt over je gezondheid? Je kijkt er natuurlijk niet zo snel naar, maar het is misschien handig om even je tong te controleren. Welke kleur heeft die? Roze, gevlekt of wit? Hieronder lees je wat het betekend.

Geel of wit

Is je tong wit? Dan hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Het ergste geval is dat je niet goed genoeg je tong poetst, bepaalde weerstand, medicijnen of door een soort eten. Het enigste wat je moet doen is zorgen dat je een beter immuunsysteem krijgt. Goed eten en drinken. Dan zul je verschil merken! Maar rook jij ook? Dan kan dat laagje zo blijven, want de rook beschadigd het mondslijmvlies.

Zodra je tong geel word moet je echt goed opletten met je tong poetsen. Dat hoef alleen als het een waas is, maar is het echt plakkerig, dan kan het minder onschuldig zijn. Het kan een infectie zijn (candida-infectie). Zo ernstig is het niet. Het is een soort van schimmel die iedereen heeft. Zodra er verkeerde bacteriën in je mond komen, dan ontstaat er een infectie.

Roze en paars

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is gezond (roze). Ja, je hoort het goed. Een gezonde tong hoort roze te zijn. Het bloed in je tong word gecirculeerd en vandaar de kleur roze. Veranderd je tong naar paars? Dan moet je goed opletten. Want dan kan het zijn dat je te kort aan vitaminen B2 hebt of er kan zelfs iets mis zijn met je longen. Het hoeft niet per se doodsgevaarlijk te zijn, maar laat het wel even checken bij de huisarts.

Lees ook
Je kunt volgens onderzoek Covid-19 soms vroeg herkennen aan je tong

Structuur

Ook de structuur zegt veel over je gezondheid. Er horen namelijk bultjes op je tong te zitten. Zie je dat niet? Dan heb je waarschijnlijk te weinig voeding. Je tong hoort dus niet glad te zijn. Als je tong gevlekt is, dan is het niet heel ernstig. Het kan komen door een bepaald soort voedsel wat je hebt gegeten of door alcohol.

Zitten er haren achter je tong? Dan heb je haarbal, maar zijn het puur de cellen die afslijten. Het komt vaak voor bij rokers, thee en koffiedrinkers die niet vaak tanden poetsen. Dus drink of rook jij een van deze dingen? Poets dan goed je tanden!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Beeld: GettyImages