Je bent hier: Home > Health > Hallo positivo: zo sta je positiever in het leven

Hallo positivo: zo sta je positiever in het leven

Health
Hallo positivo: zo sta je positiever in het leven

Als journalist Marlies Hanse (31) zich voor de zoveelste keer al klagend door de dag heen worstelt, is ze klaar met haar gezeur. Ze gaat op zoek naar meer positiviteit in haar leven.

Lees ook: Happy new year! 6 tips voor een sprankelend 2019

De wekker gaat, het startsein voor een nieuwe dag. Buiten is het aardedonker en het is koud in huis. De kinderen treuzelen met aankleden, het ontbijt verloopt een tikje gestrest en tot overmaat van ramp fiets ik ook nog eens in de stromende regen naar school. Als ik natgeregend thuiskom, is de dag amper begonnen, maar ben ik er al helemaal klaar mee. Met een donderwolk boven mijn hoofd draai ik de rest van de dag af. ’s Avonds op de bank baal ik weer eens ontzettend van mijn eigen negativiteit en neem ik me voor de volgende dag positiever in te gaan. Maar na een onrustige nacht schiet ik  ‘s ochtends als vanzelf weer in de klaagmodus.

Als kind was ik een zonnestraaltje en ook als student vond ik chagrijn zonde van mijn tijd. Een slecht cijfer? Ach, dat compenseerde ik wel weer. Blauwtje gelopen? Hup, even de kroeg in en ik kon er weer tegenaan. Tien jaar later heb ik meer ballen in de lucht te houden dan ooit en gaan stress en negatieve gedachten hand in hand. Als we naar zwemles gaan, roep ik dat ik het de vreselijkste middag van de week vind. En als ik bang ben dat ik te laat kom op mijn werkafspraak, snauw ik me door de ochtendspits heen. Erg gezellig voor de sfeer in huis is mijn negatieve houding niet. Later die week wordt dat helemaal duidelijk: mijn man vertelt me dat hij het de laatste tijd bar ongezellig vindt in mijn buurt. ‘Er zijn dagen dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het zeuren bent over alles wat je niet bevalt. Ik ben het echt spuugzat. Kijk eens naar wat je allemaal wél hebt.’ Als hij dan ook nog eens zegt dat hij liever met zijn vrienden in de kroeg zit dan bij mij op de bank, zit de schrik er helemaal goed in. Het is het laatste zetje dat ik nodig heb. Het roer gaat om: dag donderwolk, hallo positiviteit!

Train je brein

Om mijn poging meteen kracht bij te zetten, bel ik met neuropsycholoog Elke Geraerts. Hoe komt het toch dat negatieve gevoelens zo makkelijk de boventoon kunnen voeren? ‘Het zit in ons DNA om negatieve ervaringen beter te onthouden dan de positieve momenten,’ legt Elke uit. ‘Dat is een overblijfsel uit de oertijd, toen het extra belangrijk was om de gevaren scherp in het oog te houden. Het is als het ware de blauwdruk van onze hersenen. Een eerste stap naar meer positiviteit is het bewust stilstaan bij je negatieve emotie en jezelf een bemoedigend schouderklopje geven. Dat maakt bijvoorbeeld het fietsen door de regen niet fijner, maar je kunt er wel makkelijker mee omgaan.’ Die middag krijg ik een e-mail met kritiek over een artikel dat ik heb geschreven. Normaal gesproken reden genoeg voor een flinke dip in mijn humeur. Nu denk ik aan mijn gesprek met Elke en probeer ik stil te staan bij deze ervaring. Ja, het is vervelend om kritiek te krijgen en ja, daar mag ik best even van balen. Ik besluit het herschrijven van het artikel niet op de lange baan te schuiven, maar er meteen mijn schouders onder te zetten. Dat zorgt er niet voor dat ik opeens zingend achter de computer zit, maar ik ben wel trots op mezelf. Ik blijf niet in het negatieve gevoel hangen, maar werk aan een oplossing.

Lees het volledige verhaal in Flair 01. Deze ligt nu in de winkel of bestel ‘m hier.

Beeld: iStock