Je bent hier: Home > Health > Verantwoord een kilootje kwijtraken? Met deze tips van een huisarts krijg je het wél voor elkaar

Verantwoord een kilootje kwijtraken? Met deze tips van een huisarts krijg je het wél voor elkaar

Health
Verantwoord een kilootje kwijtraken? Met deze tips van een huisarts krijg je het wél voor elkaar

Afvallen, da’s toch een kwestie van meer bewegen en minder eten? Nou, niet helemaal. Het maakt bijvoorbeeld ook uit wát je eet, wanneer je dat doet en hoeveel stress je hebt. Huisarts Jacqui van Kemenade geeft tips in haar boek ‘Leefstijl op recept’ en hier in Flair.

1. Eet langzaam en niet te veel

Langzaam eten betekent mindful eten: je wordt je ervan bewust wat en hoeveel je precies in je mond stopt. Bovendien bevordert het de afgifte van verzadigingshormomen, zoals leptine, waardoor je jezelf niet volpropt. “Leg je vork na elke hap even neer,” adviseert Van Kemenade. De hele dag door snacken is ook niet nodig. Sterker nog: je geeft je lichaam juist een welkome pauze door soms een paar uur niets te eten of zelfs een maaltijd over te slaan, en alleen water of thee te drinken. Eet niet meer dan drie maaltijden per dag, eet tot je voor tachtig procent vol bent en vermijd tussendoortjes.

2. Kies voor onbewerkt eten

Ons westerse voedingspatroon is niet het gezondste. Sterker nog: ons eten is ultrabewerkt, zegt Van Kemenade. “De gezonde zaken, zoals vezels, zijn eruit gehaald. Daarvoor in de plaats zijn stofjes gekomen om iets langer houdbaar, aantrekkelijker, verslavender en sneller eetbaar te maken.” Laat gefrituurd eten, kant-en-klaarmaaltijden en voeding met veel toegevoegde suikers, zout of conserveermiddelen daarom staan. Eet liever onbewerkte producten, zoals noten, groente, avocado’s, fruit, peulvruchten en bonen. Die bevatten veel vezels, die bijdragen aan een goede spijsvertering en je een verzadigd gevoel geven. Gevolg: je hebt geen behoefte meer om tussen de maaltijden door te snacken.

3. Eet veel groente en fruit

Groente is goed voor je darmbacteriën, die een belangrijke rol spelen bij de vertering van voedsel. Schep ruim op: driehonderd gram per dag zou het minimum moeten zijn, zegt Van Kemenade. En eet dagelijks fruit. Dat zit vol belangrijke voedingsstoffen, vitamines en antioxidanten. Soms wordt beweerd dat de fructose (fruitsuiker) in fruit slecht voor je zou zijn. Niks van waar: “Te veel fructose is niet gezond, maar dat krijg je niet door het eten van fruit. Wel door het drinken van fruitdrank.” Als je er een shake, sapje of smoothie van maakt, gaan de vele vezels in fruit namelijk verloren, en zonder die vezels gaat de opname van suiker sneller. Van fruit kun je in de natuurlijke vorm niet te veel eten.

4. Wees kritisch over brood

Brood is op zichzelf geen dikmaker: je komt aan als je over lange tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, waar die extra calorieën ook vandaan komen. Ben je intolerant of sensitief voor gluten (een eiwit dat in sommige granen voorkomt), dan is brood eten geen goed idee. Maar de belangrijkste reden om kritisch te zijn over brood, aldus Van Kemenade: “Het is gemaakt van koolhydraten, die snelle pieken en dalen in bloedsuikerspiegels kunnen veroorzaken. Daardoor kun je twee uur na een boterham al weer hongerig zijn.” Dit effect verschilt per persoon; verruil je boterhammen eens voor soep of salade om te zien of je je hierdoor langer vol voelt.

5. Zorg voor minder stress

Stress is een handig overlevingsmechanisme: je spieren krijgen een stoot energie om te kunnen wegrennen voor een bedreigende situatie. Een beetje stress is prima, daardoor presteer je soms juist beter. Maar blijft de stress aanhouden, dan blijft je bloedsuikerspiegel hoog en wordt je stofwisseling mogelijk vertraagd. Volgens Van Kemenade is het bijna onmogelijk om af te vallen als je onder spanning staat. Eerst die spanning aanpakken, dus. Check je mail niet op de wc, leg je telefoon weg tijdens het eten, luister naar klassieke muziek om rustig te worden, beweeg, stop met multitasken en neem de tijd om op te laden.

Lees ook
De broodnodige opheldering: 9 feiten en fabels over afvallen

Leefstijl op recept

Het boek Leefstijl op recept van Jacqui van Kemenade (uitgeverij Scriptum) is online en in de boekhandel te koop voor € 20,99. Meer tips? Lees het hele artikel Zo val je wél af: De 10 allerbeste tips in Flair 11-2020, deze ligt tot en met 18 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee