Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Tanja, Simone en Martine richtten People4Change op

Tanja, Simone en Martine richtten People4Change op

Tanja, Simone en Martine richtten People4Change op

People4Change is een organisatie die zich inzet voor kennisuitwisseling in ontwikkelingslanden, voornamelijk in Afrika en Azië.

Tanja, Simone en Martine zenden professionals uit om hun kennis en ervaringen te kunnen delen met lokale hulporganisaties in de ontwikkelingslanden, die de kennis nodig hebben.

Hoe is de oprichting van people4change ontstaan en hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Wij kennen elkaar als collega’s van een kinderrechtenorganisatie in Den Haag, waar we alledrie een aantal jaren hebben gewerkt. In die tijd zagen we een aantal ontwikkelingen ontstaan die hebben geleid tot de oprichting van People4Change een aantal jaren later. Hulporganisaties in ontwikkelingslanden hadden vaak behoefte aan specifieke kennis voor een korte periode. Aan de andere kant wilden steeds meer mensen en bedrijven in Nederland zélf een steentje bij te dragen. Wij zagen dat de kennis en expertise van Nederlandse professionals goed aansloot bij de behoefte aan kennis in ontwikkelingslanden. We hebben met dat uitgangspunt in 2005 People4Change opgericht.

Jullie zenden professionals naar Afrika en Azië. Wat doen zij daar? En wat voor kennis en informatie wordt er daar uitgewisseld?
Wij zenden professionals uit naar lokale hulporganisaties in Afrika en Azië. Dat zijn mensen die vrijwillig hun eigen kennis en ervaring willen inzetten voor een korte periode. De mensen die we uitzenden hebben een heel diverse achtergrond. HR-managers, financieel specialisten, docenten, organisatieadviseurs, ICT-ers, communicatie- en marketingspecialisten, directiesecretaresses… Wij matchen de vraag naar kennis van onze partnerorganisaties in Afrika en Azië met het aanbod van professionals in Nederland. Elke uitzending is maatwerk.

Hoe ziet jullie doorsnee dag eruit?
Wij gaan zelf af en toe op bezoek bij onze partnerorganisaties. Maar we hebben in de landen waar we werken ook lokale contactpersonen. Deze contactpersonen hebben jarenlange ervaring en kennis in ontwikkelingssamenwerking. People4Change zendt geen mensen uit naar projecten die niet zijn bezocht door onszelf of onze contactpersonen. Wij werken zelf vooral in Nederland, omdat we hier de match maken tussen vraag en aanbod. We onderhouden dagelijks contact met onze partnerorganisaties. Voor elke uitzending maken we een realistische opdrachtformulering. Ook krijgt elke Nederlandse professional vóór de uitzending een training interculturele communicatie. Daarnaast verzorgen we de logistieke voorbereiding (vliegticket, visum, verzekering, accommodatie, praktische informatie). En we evalueren natuurlijk na afloop van een uitzending met alle betrokkenen. Zodat we ook mogelijke follow-up kunnen bepalen.

Waar komt jullie passie voor ontwikkelingshulp vandaan?
We zijn alledrie al van jongs af aan geïnteresseerd in andere culturen en reizen. We hebben, naast ons werk voor de kinderrechtenorganisatie in Den Haag, ook veel gereisd en in ontwikkelingslanden gewoond en gewerkt. De uitwisseling van culturen en ideeën, de internationale vriendschappen die zijn ontstaan, maar ook de ongelijkheid die we hebben gezien. Dat heeft ons enorm veel gebracht en dat maakt dat we nog steeds elke dag met zo veel passie ons werk doen.

Zijn jullie van plan uit te breiden naar andere werelddelen?
We zijn sinds kort ook werkzaam in Suriname. We werken vooral in landen waar je met Engels uit de voeten kunt. Als je voor een korte periode (3-4 weken) naar een ontwikkelingsland gaat om je kennis te delen, dan heb je vaak geen tijd om een nieuwe taal te leren. De meeste Nederlandse professionals beheersen de Engelse taal goed.

Krijgen jullie vaak te maken met tegenslagen en wat motiveert jullie dan om door te gaan?
Een eigen stichting opzetten en duurzaam draaiende houden gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Dus ja, we hebben ook wel eens tegenslagen. Wij krijgen geen subsidie, dus we moeten het doen met de individuele professionals en bedrijven die met ons willen samenwerken. In deze economisch moeilijke tijd is het niet altijd gemakkelijk om professionals of bedrijven te vinden die zich hiervoor willen inzetten. Maar we redden het iedere keer wel weer en dat is een goede motivatie om door te blijven gaan. Wat ons vooral motiveert en inspireert is de verandering die we met ons werk tot stand kunnen brengen. Verandering bij onze partnerorganisaties die met kennisinput hun eigen organisatie verder kunnen professionaliseren. En verandering bij de mensen die we hebben uitgezonden en bij terugkomst vrijwel altijd zeggen dat het ‘life changing event’ is geweest. Deze mooie verhalen motiveren ons altijd om door te gaan.

Wat voor invloed heeft People4Change op jullie leven?
People4Change heeft een grote positieve invloed op ons leven. Vooral door het inspirerende werk dat we doen. Maar ook het opzetten en managen van je eigen stichting is ontzettend leuk, leerzaam en boeiend. We krijgen daar alledrie enorm veel voldoening van en we blijven ons zelf hierdoor ook ontwikkelen. Naast goede collega’s zijn we ook goede vriendinnen. Dat gaat heel soepel en zonder problemen. Dat zouden we niet meer willen missen.

Wat maakt People4Change uniek?
Wij vinden dat dit People4Change uniek maakt:
– Kennisuitwisseling: we maken een match op maat en daarin zijn we uniek.
– Matchmaking: we hebben een goed gevoel voor het plaatsen van juiste kandidaat bij de juiste partnerorganisatie.
– Verandering: de impact bij zowel onze partnerorganisaties in ontwikkelingslanden als bij de uitgezonden professional is groot.
– Kwaliteit: we zijn goed in wat we doen, we krijgen veel positieve feedback van professionals en partners.
– Persoonlijk en met aandacht: we hebben veel aandacht voor persoonlijke begeleiding en betrokkenheid in onze werkwijze. Dat willen we ook graag.
– Commitment: er is een commitment van alle betrokken partijen.

Wat willen jullie uiteindelijk bereiken met People4Change?
We zouden met People4Change graag verder willen groeien. Meer professionals uitzenden, zodat we onze partnerorganisaties nog beter kunnen ondersteunen met de kennis waar ze behoefte aan hebben. Ons motto is een citaat van Mahatma Ghandi: “You must be the change you wish to see in the world”. Wij willen ons inzetten voor een ‘betere wereld’ en met ons werk willen we graag verandering op grote schaal teweegbrengen. Zowel hier als elders in de wereld. En daarvoor hebben we steun nodig van zowel individuele professionals als van bedrijven die ons daarbij willen helpen.

Helpt jullie werk jullie leven meer in balans te houden?
Jazeker. Het is soms hard werken en spannend of we het gaan redden, maar dat weegt niet op tegen het plezier dat we ervoor terug krijgen. We hebben alledrie een gezin met jonge kinderen en werkende partners. Dat vraagt soms om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het prettig is dat we elkaar daarin kunnen ondersteunen en dat we onze tijd kunnen indelen zoals we zelf willen.

Kijk voor meer informatie over People4Change op www.people4change.nl!