Je bent hier: Home > Health > Vanavond is de supermaan te zien: kun je door een volle maan minder goed slapen?

Vanavond is de supermaan te zien: kun je door een volle maan minder goed slapen?

Health
Vanavond is de supermaan te zien: kun je door een volle maan minder goed slapen?

Mocht je altijd slecht slapen met volle maan, maak je dan maar op voor plafonddienst. Vanavond is het namelijk weer zover en het is deze keer óók nog eens een ‘supermaan’. Maar is het wel echt zo dat je meer ligt te woelen en walen bij deze gebeurtenis, of zit het tussen je oren?

Minder moe bij volle maan?

Volgens onderzoek van de Universiteit van Basel zit er inderdaad een kern van waarheid in. De proefpersonen van hun studie vielen namelijk wel degelijk vijf minuten later in slaap tijdens een volle maan. Dit zou te maken hebben met een lagere melatonineproductie, waardoor je minder snel moe bent. Een kleine kanttekening: het onderzoek werd onder slechts 33 deelnemers gehouden die allen moesten slapen in een kamer zonder ramen. Uit een studie van het Nijmegse Donders Instituut blijkt weer dat het hemellichaam geen effect heeft op ons slaapritme. De cijfers van dit onderzoek zijn indrukwekkender: er werden 22.000 nachten geobserveerd.

Geloof in de volle maan

Maar wat is nu de conclusie? Een wetenschapsjournalist gespecialiseerd in sterrenkunde, Govert Schilling, laat weten aan Women’s Health: “De meeste ‘effecten’ van volle maan blijken bij nader onderzoek niet te bestaan. Eén van de belangrijkste oorzaken van het wijdverbreide ‘geloof’ in volle maan-effecten is het feit dat de volle maan enorm helder is en bovendien de gehele nacht zichtbaar is. Een halve maan valt minder op (schijnt bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk door de bewolking heen) en is maar een deel van de nacht zichtbaar. Dus áls mensen al een maan aan de hemel zien, is de kans relatief groot dat dit een (vrijwel) volle maan is. Daarnaast lijkt het wel vijf dagen volle maan: twee dagen vóór en twee dagen ná volle maan lijkt de maan nog steeds vol.”

Híer kun je de supermaan spotten

De supermaan die maandagavond aan de hemel staat, zal ondanks bewolking toch nog vrij zichtbaar zijn, meldt Weeronline. De maan komt op vanuit het oosten, terwijl een wolkenveld via het westen het land inkomt. Volgens eerdere verwachtingen zouden belangstellenden in de avond alleen wolkenvelden zien, maar het weer lijkt toch wat gunstiger te worden. In het westen kan het vanwege de bewolking nog wat lastig worden, maar er bestaat zeker een kans dat mensen ook hier een glimp kunnen opvangen van de supermaan. “Landinwaarts en in het oosten is het wel veel waarschijnlijker om iets te kunnen zien”, aldus Weeronline.

Lees ook
Check? Deze sterrenbeelden functioneren prima na een korte nacht

Knoepert van een maan

Bij een supermaan, een verschijnsel dat ongeveer drie tot vier keer per jaar plaatsvindt, lijkt de maan ongeveer zeven procent groter dan normaal. Dit komt doordat de maan ‘slechts’ zo’n 357.000 kilometer van de aarde is verwijderd, in plaats van de gebruikelijke 384.000 kilometer bij een volle maan. Daardoor is het maanlicht ook veel feller.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA, NU | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee