Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek wijst uit: de tijd lijkt dus écht sneller te gaan als je leuke dingen doet

Onderzoek wijst uit: de tijd lijkt dus écht sneller te gaan als je leuke dingen doet

Onderzoek wijst uit: de tijd lijkt dus écht sneller te gaan als je leuke dingen doet

Het is vast herkenbaar: tijdens een saaie dag op kantoor lijkt de tijd stil te staan, maar een shopdagje vliegt voorbij. Nieuw onderzoek wijst uit dat het gezegde ‘time flies when your having fun’ wel degelijk ergens op slaat. We wísten het!

Perceptie van tijd
Het onderzoek werd uitgevoerd door een groep onderzoekers uit Portugal. Ze melden in het onderzoeksrapport dat de tijd écht sneller lijkt te gaan als je leuke dingen doet. Dit komt omdat onze perceptie van tijd wordt beïnvloed door ons level van neurale activiteit.

Hoe ze dit onderzochten? De onderzoekers leerden een groepje muizen eerst om zich bewust te worden van tijd. Na een poosje konden de beestjes tijdens een geluidstest aangeven hoeveel tijd er was verstreken. Door hun neus op een knop te drukken, konden ze aangeven of een piep korter of langer duurde dan anderhalve seconde.

Hersenactiviteit
Nadat de muizen dit kunstje onder de knie hadden, namen de onderzoekers hun hersenactiviteit onder de loep. Ze keken vooral naar de dopamine-neuronen van de diertjes, die een rol spelen in het verwerken van tijd.

En ja hoor: toen de onderzoekers de dopamine-neuronen stimuleerden met licht en de muizen actiever waren, konden ze de tijd minder goed inschatten. De muizen onderschatten in deze situatie vaak de tijd. Wat blijkt dus? Hoe meer prikkels je ervaart, hoe sneller de tijd voor je gevoel gaat!

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: NSMBL, CBA