Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Steven schiet te hulp: ‘Ik heb 3 tips voor je: niet mee bemoeien, niet mee bemoeien en niet mee bemoeien’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb 3 tips voor je: niet mee bemoeien, niet mee bemoeien en niet mee bemoeien’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb 3 tips voor je: niet mee bemoeien, niet mee bemoeien en niet mee bemoeien’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Vreemdgaan

Marlon: Mijn schoonmoeder – dat is ze al dertien jaar en ik kan prima met haar én mijn schoonvader overweg – heeft me een tijdje geleden verteld dat ze weleens is vreemdgegaan. Het ging een beetje terloops terwijl we over onze mannen mopperden, zoals je dat soms doet. Aan de ene kant wil ik dat heel graag aan mijn vriend vertellen, omdat het zijn ouders zijn, maar wat als hij er erg van schrikt of er moeite mee heeft? Ik vind dit best een lastige situatie.

Steven: Je schoonmoeder heeft je niet in een lastige, maar in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Want ze heeft ervoor gezorgd dat jij nu een geheim voor je man hebt en dat is niet jouw keuze. Stel dat hij er over een aantal jaren achterkomt dat jij dit al die tijd hebt geweten, dan zou hij terecht boos op je kunnen zijn en het zou jullie relatie een knauw kunnen geven. De oplossing zou zijn dat je aan je schoonmoeder vraagt dit zelf ook aan haar zoon te vertellen, omdat jij in de relatie met haar zoon niet met zo’n geheim wilt leven. Tenzij je dat wel wilt, dan slijt het allemaal vast weer. Met het gevaar dat het op een andere manier uitkomt.

2. Verkering

Annemieke: Sinds mijn dochter van veertien verkering heeft, is ze alleen nog maar met haar vriendje. Door corona zag ze haar schoolvrienden en -vriendinnen natuurlijk ook al veel minder, maar áls ze dan kan afspreken, kiest ze voor hem. Ik zie liever wat meer balans, maar wil me er ook niet te veel mee bemoeien. Of zou ik dat wel moeten doen?

Steven: Ik heb drie tips voor je: niet mee bemoeien, niet mee bemoeien en niet mee bemoeien.

3. Lawaai in de buurt

Janet: Ik woon in een buurt waar momenteel ontzettend veel wordt verbouwd. Daar valt niets aan te doen, dus daar leg ik me bij neer. Maar… op dit moment wordt het appartement onder mij én dat naast mij verbouwd. De ene partij houdt er echt wel rekening mee dat mensen momenteel thuis werken en letten op hoeveel lawaai ze maken. Maar het andere bouwbedrijf maakt zó ontzettend veel herrie, ze roken constant in de hal en het is een enorme troep in de (gedeelde) gang. Ik heb de verantwoordelijke buren hier al op aangesproken en ze zeggen dat ze het zullen doorgeven, maar er gebeurt eigenlijk niets. Wat moet ik hier nu mee? Ik wil de relatie met de buren niet verstoren.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Mijn buren hebben heftige ruzies sinds corona. Moet ik ze daarop aanspreken?’

Steven: Je maakt een veelgemaakte denkfout en ik ben blij dat ik die nu in een antwoord kwijt kan. Het basisidee is dat wanneer jij je grenzen aangeeft, dat per definitie relatieschade zal opleveren. Je wilt de relatie niet verstoren, dus ben je terughoudend. Maar dat gebeurt alleen maar bij agressie, dan sloop je de relatie om je eigen belangen te behartigen. De sleutelvraag is dus hoe je je belangen behartigt met behoud van de relatie. Daar ligt het relationele goud. We hebben daar een woord voor, namelijk ‘assertiviteit’. Dat is dus je eigen grensbewaking mét behoud van relatie. Dat betekent: hard met de boodschap, maar zacht voor de mens. Dus wees vriendelijk, maar ook stevig in wat je wilt. Wees daarin wel ook echt bereid tot een compromis (vóór 8.00 uur niet boren bijvoorbeeld). En tegelijkertijd
moet je je ook verplaatsen in de ander. Verbouwen zonder geluid maken is moeilijk en de ene verbouwing is de andere niet. Maar roken in de hal bijvoorbeeld, dat is gewoon niet goed. Spreek de bouwvakkers daar desnoods ook zelf op aan.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 22-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty