Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Steun aan een depressieve collega: ’t raakt op

Steun aan een depressieve collega: ’t raakt op

Steun aan een depressieve collega: ’t raakt op

Eni (30): Een vriendin van het werk is erg ongelukkig. Ik steun haar nu bijna twee jaar, maar ik ben een beetje aan het opraken. Wat kan ik nog doen?

Als ze op het werk komt, dan is dat vaak huilend of overstuur. Vandaag vertelde ze mij dat ze dood wil, en dit heeft ze al een keer eerder gezegd. Ik steun haar nu bijna twee jaar, maar ik ben een beetje aan het opraken. Misschien is het egoïstisch, maar ik vertel haar altijd hetzelfde en het heeft sinds ik haar ken niets verandert. Wat kan ik doen om haar te helpen en kan ik haar wel helpen? Ik hoop het…

Coach Joke
Jouw collega is ongelukkig en vertelt dat op het werk. Jij doet je best om haar te ondersteunen maar je wordt daar nu moe van, omdat het steeds hetzelfde is en je ziet geen verbetering. Ze zegt zelfs dat ze dood wil. Wat te doen?

Coaching
Allereerst, petje af voor jou! Niet iedereen heeft een collega die zo haar best voor je doet, en probeert je te begrijpen en ondersteunen. Geweldig!

Aan de andere kant raken mensen die in de knoop zitten, er ook aan gewend dat er iemand is waar ze terecht kunnen zodat ze in die cirkel van verdriet en wanhoop blijven zitten.

Het is ook niet duidelijk wat er precies aan de hand is met je collega. Als ze echt depressief is, moet ze naar een dokter want dan zijn er medicijnen nodig.

Bedenk: jij bent geen expert. Je bent van heel goede wil, maar dit is geen taak of verantwoordelijkheid van jou. En zeker niet als je het een beetje zat wordt, wat heel erg goed te begrijpen is. En bovendien absoluut niet egoïstisch, want je hebt al heel lang stinkend je best voor haar gedaan.

Tips
Vertel je collega op een vriendelijke manier dat je bezorgd bent over haar, maar dat je haar niet de goede hulp kunt geven, omdat je daar niet voor opgeleid bent. Zeker als ze ideeën heeft over dood gaan. En dat je haar aanraadt om naar de huisarts te gaan, die kan kijken of ze doorverwezen kan worden.

Zeg haar dat je altijd belangstelling voor haar zult hebben, maar dat ze met haar problemen naar mensen toe moet die haar vooruit kunnen helpen en met haar samen oplossingen vinden zodat ze weer gelukkig kan zijn.En dat je het haar zo gunt om gelukkig te zijn.

Plan
Vertel haar dit hierboven op een rustige manier.

Als ze hier niet mee aan de gang gaat, en ze wil weer een heel verhaal tegen je vertellen, zeg dan rustig dat je haar hier niet mee kan helpen en dat ze naar de huisarts toe moet. Stel voor om nu aan het werk te gaan. Het zal even wennen voor haar zijn, dat je niet alle aandacht geeft die ze vraagt, maar hou vol om dit te zeggen.

Als ze wel naar de huisarts gaat, geef haar dan complimenten en moedig haar aan. Maar je hoeft ook niet alle verhalen daarover aan te horen als je dat niet wilt.

Daarnaast, denk ook aan jezelf. Je bent echt niet verplicht om alles op haar manier te doen. Zij is zelf verantwoordelijk voor haar eigen leven en de hulp die ze daarvoor nodig heeft, niet jij!

Als je het zo doet, doe je meer dan genoeg en mag je trots op jezelf zijn.
Veel succes ermee!