Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Steken in je zij tijdens het hardlopen? Zo komt het (en zo kom je er af)

Steken in je zij tijdens het hardlopen? Zo komt het (en zo kom je er af)

Steken in je zij tijdens het hardlopen? Zo komt het (en zo kom je er af)

Rookies, maar ook ervaren joggers kennen het fenomeen: steken in de zij. Sommige wetenschappers beweren dat de steken voorkomen wanneer de maag en andere organen tijdens het lopen tegen elkaar aan botsen. Anderen leggen de oorzaak bij een overbelasting van de verbinding tussen de lever en het diafragma. Wat de oorzaak ook moge zijn, wij hebben een aantal trucjes om die stomme steken te voorkomen.

Geen volle maag

Joggen met een volle maag is geen goed idee. En dan hebben we het niet alleen over eten, maar ook over drinken. Hydratatie is key tijdens het sporten, maar een klotsende maag vol water leidt tot steken tijdens je work-out. Doseren is dus de boodschap.

Stretch!

Een gebrek aan stretching/opwarming wordt ook gelinkt aan die vervelende steken in je zij. Warm jezelf goed op voor je begint te lopen. Door beide in te plannen, loopt jouw work-out zeker in goede banen.

Adem diep in

Je hebt netjes warmgelopen en niet te veel gegeten, maar toch last? Probeer dan eens het volgende. Als je diep inademt, zetten je longen uit en wordt je diafragma naar beneden geduwd. Je buikholte zet uit en je longen vullen zich met lucht. Op deze manier leren ademen tijdens het lopen, zorgt ervoor dat je veel zuurstof binnenkrijgt. Met voldoende zuurstof in je lichaam vermijd je duizeligheid, misselijkheid en pijnlijke steken tijdens en na je work-out.

Krijg je ondanks deze tips toch nog steken in je zij tijdens het joggen? Vertraag je tred dan en adem diep in en uit. Probeer wel te blijven joggen, ook al is het heel langzaam.

Lees ook:

 

Shoppen is altijd een goed idee