Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Cheers! Sportliefhebbers blijken meer alcohol te drinken dan onsportieve mensen

Cheers! Sportliefhebbers blijken meer alcohol te drinken dan onsportieve mensen

Cheers! Sportliefhebbers blijken meer alcohol te drinken dan onsportieve mensen

Sommige mensen blijven fanatiek buiten sporten, ook al is het -10. Andere mensen zitten liever lui op de bank een film te kijken met een wijntje erbij. Onverwachts maar waar: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat sportliefhebbers juist meer alcohol drinken dan mensen die onsportief zijn.

Sportliefhebbers alcohol

Wetenschappers uit Texas deden een onderzoek, genaamd Fit and Tipsy, bij bijna 40.000 mensen tussen de 20 en 86 jaar oud. De deelnemers moesten een conditietest doen op een loopband en een vragenlijst invullen over hun drankgebruik. Je verwacht het misschien niet, maar het blijkt dat juist de mensen die veel sporten en een goede conditie hebben, meer alcohol nuttigen dan onsportieve mensen.

Bij sportieve mannen en vrouwen is het twee keer zo waarschijnlijk dat zij een middelmatig of zelfs bovenmatig alcoholgebruik hebben in vergelijking met mensen die een slechte conditie hebben. Vrouwen die hooguit zeven drankjes nuttigen per week en mannen die hooguit veertien drankjes drinken waren middelmatige drinkers. Als mensen meer dronken dan deze hoeveelheden, dan werden ze getypeerd als zware drinkers.

Lees ook
Is alcohol wel of niet goed tijdens de sex? Het verschil tussen man en vrouw

Verklaring alcoholgebruik

Er is al eens eerder aangetoond dat er een verband is tussen een actieve lifestyle en een hoge alcoholinname. In 2001 werd hier onderzoek naar gedaan en bleek dat middelmatige drinkers vaker sporten dan mensen die helemaal geen alcohol drinken.

Maar waarom drinken sportieve mensen meer? Een verklaring voor het hogere alcoholgebruik bij sportievelingen is nog onduidelijk. Er wordt vermoed dat het vooral komt door het sociale aspect, zoals biertjes drinken na een sportwedstrijd met je team. Of omdat mensen vinden dat ze hun alcoholgebruik compenseren door veel te sporten. Of je nu een echte sportliefhebber bent of niet, het is toch beter om niet overmatig veel alcohol te drinken, benadrukken de wetenschappers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images