Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Anderhalve meter niet voldoende: zo veel afstand moet je wél houden tijdens het sporten

Anderhalve meter niet voldoende: zo veel afstand moet je wél houden tijdens het sporten

Anderhalve meter niet voldoende: zo veel afstand moet je wél houden tijdens het sporten

Ook tijdens het wandelen en hardlopen houden we vandaag de dag natuurlijk anderhalve meter afstand van anderen. Maar dat blijkt volgens onderzoekers niét genoeg te zijn. Sterker nog, knappe koppen adviseren maar liefst tenminste vier (!) meter bij anderen vandaan te blijven.

Anderhalve meter niet voldoende

Bij sportactiviteiten als wandelen en hardlopen is anderhalve meter afstand houden lang niet voldoende, zo blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Katholieke Universiteit (KU) Leuven. Dat bevestigt wetenschapper Bert Blocken aan NU.nl na berichtgeving in de Belgische media.

Hoeveel dan wel?

Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat de afstand tussen mensen die naast elkaar staan tijdens het sporten minstens vier tot vijf meter moet zijn. Mensen die samen fietsen en hardlopen moeten tien meter afstand houden en wielrenners zelfs twintig meter. Deze afstanden zijn gebaseerd op computersimulaties die door de universiteiten zijn uitgevoerd.

Slipstream

De kans dat je besmet raakt als iemand anderhalve meter afstand houdt, is volgens hoogleraar Bert Blocken van de TU/e klein. Bij het sporten zou echter een andere afstand gelden vanwege de druppels die van sporters af komen als ze ademen, hoesten of niezen. Deze druppels bevinden zich in de zogeheten ‘slipstream’ van de sporter, de zone die vlak achter iemand ontstaat als hij of zij zich snel voortbeweegt. Als iemand zich achter deze sporter bevindt, kan diegene met die adem-, hoest- of niesdruppels in contact komen.

Nóg voorzichtiger zijn

Blocken wil mensen zeker niet ontmoedigen om toch te gaan sporten. Hij adviseert mensen daarom om naast elkaar of diagonaal achter elkaar te sporten, om zo uit de slipstream te blijven. “Mensen moeten nog iets voorzichtiger zijn dan de regering nu aanraadt”, zegt de hoogleraar.

Lees ook
Rutte boort hoopvolle gevoelens de grond in: ‘Oude leven na 28 april nog niet terug’

Thuis sporten

Sport je sowieso liever thuis (of in de tuin of het op het balkon)? Gelukkig zijn er genoeg oefeningen die je kunt doen waar je maar wil. Iets meer sturing nodig? Er zijn ook heel wat online sportlessen die je kunt volgen. Geen excuses om stil te zitten, dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock