Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen sporter? Met een uur in bad verbrand je evenveel als een halfuurtje wandelen

Geen sporter? Met een uur in bad verbrand je evenveel als een halfuurtje wandelen

Health
Geen sporter? Met een uur in bad verbrand je evenveel als een halfuurtje wandelen

Lig je liever te luieren op de bank dan dat je een rondje wandelt door het bos – helemaal nu het zo koud is? Dan hebben we goed nieuws voor je. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je met een uur in een warm bad zitten net zoveel calorieën verbrandt als met een halfuur wandelen. Dus laat je sportkleding maar in de kast liggen en laat het bad volstromen!

Calorieën verbranden in bad

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: met een beetje stil liggen in bad nét zoveel calorieën verbranden als met een halfuurtje wandelen. Er zit dan ook wel een addertje onder het gras; het gaat hier echt om rustig lopen. Als je flink doorstapt, verbrand je meer dan in bad liggen. Maar dat mag de pret niet drukken.

Hoe het zit

Het heeft allemaal te maken met de verhoging van je lichaamstemperatuur en verhoging van je hartslag, leggen Thijs Eijsvogels van het Radboudumc en Hannah Pallubinsky van Maastricht University uit aan NU.nl. Eijsvogels: “De verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je stofwisseling iets sneller is dan in rust. Hierdoor zal je bij het nemen van een warm bad iets meer calorieën verbranden dan als je op de bank ligt, maar zeker niet meer dan als je sport.” Nu denk je misschien: wat zit je dan te beweren dat je met wandelen net zoveel verbrandt? Dat ligt dus vooral aan dat het woordje ‘rustig’.

Bloeddruk

Maar, zegt Pallubinsky, het is niet alleen de verhoging van de lichaamstemperatuur: “In warm water daalt de bloeddruk en om dat te compenseren, slaat je hart sneller. En je ademt vaker in warm water. Deze fysieke reacties, kosten een klein beetje meer energie.” Daarnaast heeft ze het over biochemische reacties in het lichaam die sneller gaan bij een hoge temperatuur en ook dat zou voor een versnelling van de stofwisseling kunnen zorgen.

Lees ook:
Zó lang moet je bewegen om de calorieën van je favoriete snacks te verbranden

Conclusie: halfuur wandelen zelfde als uur in bad

Dus hoe je het ook wendt of keert: in bad verbrand je zeker meer dan op de bank. Maar of het ook meer is dan een halfuur wandelen? Het antwoord is: ja. Tenminste, als we NUcheckt mogen geloven. Zij schrijven: “Het is waarschijnlijk wel waar dat je met een halfuur rustig wandelen ongeveer net zoveel calorieën verbrandt als met een uur in bad liggen.” En met een avondklok, lockdown én goede voornemens vers in het geheugen, is dat toch wel zo’n beetje het beste nieuws van de week.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee