Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Iets meer met je spiritualiteit doen: zo pak je dat volgens een coach aan

Iets meer met je spiritualiteit doen: zo pak je dat volgens een coach aan

Iets meer met je spiritualiteit doen: zo pak je dat volgens een coach aan

Janet (47): Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen op spiritueel gebied en daarom zou ik graag willen weten hoe ik dit het beste kan aanpakken en wat voor dingen bij mij passen.

Ik ben een heel erg gevoelsmens. Ik voel dat er meer is tussen hemel en aarde en wil mezelf hierin graag ontplooien. Kunnen jullie mij verder helpen?

Coach Esther: Uit jouw vraag begrijp ik dat jij je graag spiritueel zou willen ontwikkelen. Spiritualiteit is niets meer of minder dan het ‘goddelijke’ in jezelf ontdekken. Wij zijn geen mensen die een spirituele ervaring zoeken, maar spirituele wezens die hier in een menselijke vorm komen om te leren wat er te leren valt op aarde. Althans, zo denk ik erover……en daar zou je uit kunnen concluderen dat je al spiritueel bent!

Coaching
Om je spiritueel te ontwikkelen heb je, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, geen dure en ingewikkelde cursussen en workshops nodig. Het ‘enige’ dat je hoeft te doen is: stil worden van binnen en opnieuw leren luisteren naar jouw eigen innerlijke stem. Dit wordt ook wel mediteren genoemd.

Mediteren, hoe doe je dat?

Zoek een rustige plek waar je alleen kunt zijn voor ongeveer tien minuten tot een uur. Dit kan ook een plek buiten in de natuur zijn. Om te kunnen mediteren hoef je je niet in een wokkel te kunnen vouwen. Je kunt gewoon in een comfortabele stoel of op de bank gaan zitten. Zorg er wel voor dat je goed rechtop kunt zitten. Liggen kan ook , maar mijn ervaring is dat je dan al gauw in slaap valt. Ook prettig, maar niet het doel van deze oefening:-)
Belangrijk is dat je je voeten op de grond houdt. Dit voorkomt dat je licht in het hoofd wordt . Het doel van meditatie is dat je beter in je lichaam komt en niet dat je gaat ‘zweven’.

Lees ook
Ik deed een online spirituele reading en dit kwam eruit

Wanneer je lekker zit en eraan toe bent om je ogen te sluiten, adem je een paar keer diep in en uit. Dit helpt je te ontspannen en de aandacht op jezelf te richten. Probeer je ademhaling te blijven volgen. Forceer niets, adem gewoon zoals je dat altijd doet. In eerste instantie zul je waarschijnlijk geplaagd worden door opkomende gedachten en kriebels in je lichaam. Het kan heel frustrerend zijn als je ineens aan niets anders kunt denken dan de boodschappen die je nog moet doen of die kriebel aan je neus. Laat het gewoon gaan en heb vooral veel geduld met jezelf. Mediteren is een leerproces, kost tijd en vooral veel geduld. Dat is de oefening op zich.

Let op!: het is onmogelijk om níet te denken en als je denkt dat je niet denkt dan denk je toch. Denk daar maar eens over na:-) Het gaat er bij meditatie niet om het niet mogen denken, maar om geen bewuste aandacht te schenken aan je gedachten. Stel je maar voor dat je gedachten als wolkjes voorbij komen drijven. Ze komen op en ze drijven weer weg. Het zelfde geldt voor die kriebel aan je neus, die gaat vanzelf weg als je het negeert.

Wanneer je toch gegrepen wordt door een gedachte die je niet los kunt laten, haal dan weer even een paar keer diep adem en richt je aandacht weer op je ademhaling. Dit is de basis van stil worden of mediteren. Alleen dan kun je ruimte maken voor jouw spirituele wezen.

Tips

  • Zoek een goed boek dat jou aanspreekt over meditatie of mindfulness.
  • Kijk of er bij jou in de buurt meditatie cursussen gegeven worden.
  • Maak er een gewoonte van om elke dag, al is het maar tien minuten, te mediteren.
  • Spiritueel zijn is kiezen voor jezelf, tijd maken voor jezelf, en houden van jezelf!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages