Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Sokken aan in bed? Dit is waarom je het beter niet kunt doen

Sokken aan in bed? Dit is waarom je het beter niet kunt doen

Health
Sokken aan in bed? Dit is waarom je het beter niet kunt doen

De koude herfst- en wintermaanden zijn aangebroken en dat merken we. Begin jij het ook weer koud te krijgen wanneer je ’s avonds in bed kruipt? Tijd om jezelf beter in te pakken, maar niét je voeten. Met sokken aan slapen lijkt misschien de beste oplossing voor je koude voeten, maar voor je nachtrust is dit minder bevorderlijk.

Sokken in bed

Probeer maar eens met koude klompjes naar dromenland te gaan: een bijna onmogelijke opgave. Sokken maken je voeten uiteraard even warm, maar ’s nachts betaal je pas echt de prijs. Dat verklaart Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, aan NU.nl.

Reden slechte nachtrust

Hoe dat komt? “In de nacht daalt de kerntemperatuur van het lichaam, maar wordt de huid juist warmer”, legt de hoogleraar uit. Daarom kun je zomaar wakker schrikken door het gevoel dat je voeten wel héél erg heet zijn geworden. En helaas voor de mensen die graag helemaal ingepakt in bed gaan liggen: je zult je sokken toch echt uit moeten doen. Alleen op deze manier kan je lichaamstemperatuur weer goed geregeld worden. Wanneer deze te hoog is, zal je nachtrust namelijk verstoord worden. Je valt dus sneller in slaap door je warme voeten, maar zult ’s nachts eerder schaapjes liggen te tellen.

Lees ook
Heb je het altijd koud? Dit is misschien wel een van de redenen

Massage

Wat je dan als koukleum wél kunt doen voordat je naar bed gaat? Door deze beenwarmers isoleer je juist jouw lichaamswarmte. Is die ijskoud, dan zul je dus ook juist alleen maar deze lage temperatuur vasthouden. Opwarmen dus, die voeten. Denk aan een kruik met warm water, een föhn of een lekkere voetmassage. Niet langer standje vriesstand? Dan kun je je sokken aantrekken, maar ga hiervoor ook niet voor een te strakke variant: die belemmert de bloedsomloop weer, met weer koude voeten tot gevolg. Ja, lastig allemaal.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee