Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Snotneuzen: is het beter om je neus op te halen of te snuiten in een tissue?

Snotneuzen: is het beter om je neus op te halen of te snuiten in een tissue?

Snotneuzen: is het beter om je neus op te halen of te snuiten in een tissue?

Het is snotterseizoen: mensen kampen met verkoudheden, de griep of corona. Een loopneus of verstopte neus is vaak een bekende kwaal. En dan is er altijd de prangende vraag: kan ik beter m’n neus ophalen of m’n neus snuiten? Flair geeft antwoord.

Loopneus of verstopte neus

Een loopneus of verstopte neus kan behoorlijk irritant zijn. De één snuit het liefste de hele dag z’n neus in een tissue, de ander haalt liever met veel kabaal z’n neus op. Er is echter veel onenigheid over wat je het beste kunt doen als je een snotneus hebt. Huisarts Marnix van der Leest vertelt RTL Nieuws wat men het beste kan doen bij een snotneus.

“Het beste is om je neus op te halen. Dat is de natuurlijke richting waarop de neus de hele dag het slijm afvoert. Op die manier stuur je het slijm via je keel naar je maag en rekent het maagzuur daar af met eventuele ziekteverwekkers”, zegt Van der Leest. Door het maagzuur krijgen de ziekteverwekkers geen kans om te overleven.

Lees ook
Het snotterseizoen is begonnen: moet je je nog steeds laten testen bij verkoudheidsklachten?

Liever niet snuiten

Het is een slecht idee om je snot telkens uit je neus te snuiten. “Ben je verkouden en snuit je je neus, dan kunnen de bacteriën en virussen in je bijholtes terechtkomen. Dat kan eventueel leiden tot een bijholteontsteking, in dat geval heb ik naast je verkoudheidsklachten ook drukkende pijn in je gezicht”, aldus Van der Leest. Een bijholteontsteking kan behoorlijk pijnlijk zijn en zelfs een aantal weken duren. Dit wil je dus liever voorkomen.

Het kan het echt geen kwaad om soms als je een hele erge snotneus hebt even je neus te snuiten. Een neusspray met xylometazoline kan ook verlichting bieden. Deze soort spray mag je wel maar één week gebruiken. Een neusspray met zoutoplossing mag je langer spuiten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Beeld: Getty Images