Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ouders kunnen opgelucht ademhalen: ‘Kind met snottebel kan gewoon naar de opvang’

Ouders kunnen opgelucht ademhalen: ‘Kind met snottebel kan gewoon naar de opvang’

Ouders kunnen opgelucht ademhalen: ‘Kind met snottebel kan gewoon naar de opvang’

Veel gefrustreerde ouders zullen vandaag een gat in de lucht springen. De Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland zeggen dat het niet nodig is dat kinderdagverblijven ieder kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje naar huis sturen, of dat ze niet naar de opvang mogen worden gebracht. Kleine kinderen hebben vaak dergelijke klachten en de risico’s dat ze andere kinderen ziek maken zijn ‘acceptabel laag’.

Meerdere nadelen

De twee medische verenigingen roepen op om de landelijke regels, waar kinderdagverblijven zich aan houden, te veranderen. Als een kind niet naar de opvang kan, is dat niet goed voor zijn of haar ontwikkeling, zeggen de NVIB en AJN. Bovendien moeten ouders van een snotterig kind thuisblijven, wat niet goed is voor de economie.

Testen is traumatiserend voor kleintjes

Volgens de organisaties worden de laatste tijd opvallend veel baby’s, dreumesen en peuters getest op het coronavirus. Dat gebeurt niet omdat een arts zegt dat het nodig is, maar zodat ouders na een negatieve test het kindje weer naar de opvang kunnen laten gaan. “De test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend”, aldus de NVIB en AJN. Ze stellen ook dat de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen de corona-uitbraak en dat de testcapaciteit op andere plekken harder nodig is.

Zó zou het moeten gaan…

De groepen stellen voor om kinderen alleen te weren van de opvang wanneer een volwassene uit de directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Als de test van de volwassene negatief is, zou het kind weer naar de opvang kunnen. Bovendien opperen ze om 0- tot 4-jarigen alleen te testen wanneer ze niet alleen verkouden zijn, maar ook koorts hebben.

Lees ook
Veel gefrustreerde ouders: ‘Te veel kinderen met snotneus geweigerd bij kinderopvang’

Versoepeling in aantocht

Officieel is er dus nog niets veranderd, maar dankzij de uitspraken van de twee grote organisaties is een wijziging in de huidige regels wel al een stuk dichterbij. Daarnaast is de kans aanwezig dat er op opvanglocaties al ietwat soepeler wordt omgegaan met het huidige beleid.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock