Je bent hier: Home > Health > Maak ‘m onaantrekkelijk voor virussen: zo ontsmet je je smartphone

Maak ‘m onaantrekkelijk voor virussen: zo ontsmet je je smartphone

Health
Maak ‘m onaantrekkelijk voor virussen: zo ontsmet je je smartphone

Nu het coronavirus om zich heen grijpt, kan het niet vaak genoeg benadrukt worden: Was. Goed. Je. Handen. Enne, doe het liever een keer te vaak dan te weinig. Maar heeft al dat schrobben met water en zeep wel zin als je daarna met je schone vingers aan je vieze smartphone zit? En hoe maak je je telefoon eigenlijk het makkelijkst én veiligst bacterievrij?

De allerbeste manier om het COVID-19-virus buiten de deur – en je lijf – te houden, is een goede persoonlijke hygiëne. Handen wassen, handen wassen en nog meer handen wassen is daarom het motto. “Dat is het allerbelangrijkste”, benadrukt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM. “Maar als je in je handen niest en volgens aan je telefoon gaat zitten, dan wordt ook dat een bron van virussen.”

Smartphone schoonmaken

Virussen gaan op telefoons vrij snel dood, vertelt Molenaar. Het risico dat je telefoon bijdraagt aan het overdragen van virussen is daarom klein, mits je de telefoon zo nu en dan schoonmaakt. Want hoe viezer het toestel, hoe langer virussen daarop kunnen overleven. “Bacteriën en virussen kunnen zich beter hechten aan vuil. Als je je telefoon goed schoonmaakt, verklein je dus het risico op besmetting.”

Desinfecteren heeft geen zin

Molenaar adviseert om een microvezeldoekje te gebruiken om je telefoon regelmatig mee schoon te maken. Op dit doekje hoef je verder geen schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel te doen. Een droog of licht vochtige doek werkt al voldoende. “Honderd procent virusvrij ga je je telefoon niet krijgen”, vertelt Molenaar. “Je telefoon desinfecteren heeft dus geen zin. En je moet ook oppassen dat je niet in een soort smetvreesmodus terecht komt.”

Verminderen

Met een microvezeldoek verwijder je veel micro-organismen van het scherm. Dat haalt niet alle, maar wel een groot deel van de virusdeeltjes weg, zegt Molenaar. “Als je het aantal virusdeeltjes daarmee met veertig tot zestig procent kunt verminderen dan is dat al hartstikke goed.”

Vermijd handgel of schoonmaakmiddel

Pas op met glassex, make-upremover of ontsmettingsmiddel om je telefoon schoon te maken. Veel smartphones hebben een speciaal laagje over het scherm die beschermt tegen vingerafdrukken en olieafstotend is. Als je daar agressieve schoonmaakmiddelen op gebruikt, beschadigt deze laag. Dat kan zorgen voor krassen op het scherm. Als je twijfelt hoe je het beste jouw specifieke model smartphone kunt schoonmaken, kijk dan in de handleiding van de telefoon of check het bij de fabrikant.

Lees ook
Da’s niet best: deze invloed hebben smartphones op je liefdesleven

Herhaling: géén handgel

Molenaar waarschuwt specifiek voor het gebruiken van desinfecterende handgel om je telefoon te ontsmetten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het voor virussen en bacteriën juist makkelijker is om op je telefoon te overleven. “Handgel bestaat uit alcohol en een laagje vet met verzorgende bestanddelen die ervoor zorgen dat de alcohol je handen niet uitdroogt. Als je dit gebruikt voor je telefoon, dan verdampt de alcohol maar blijft het vetlaagje zitten. Vuil blijft dan juist aan je telefoon plakken.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee