Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > IJskoude nacht? Dit is waarom je tóch niet met de verwarming aan moet slapen

IJskoude nacht? Dit is waarom je tóch niet met de verwarming aan moet slapen

IJskoude nacht? Dit is waarom je tóch niet met de verwarming aan moet slapen

Waar het afgelopen week nat maar óók iets zachter leek, wordt het de komende dagen weer behoorlijk koud. Er gaat dan ook niets boven onder de wol kruipen ’s avonds, inclusief dikke pyjama en misschien zelfs wel een kruik. Is dat niet genoeg voor jou en zet je het liefst ook de verwarming aan? Dit kun je beter niet doen.

Slapen met verwarming aan

Je voelt het misschien al aan alles, maar je huid wordt een stuk droger in de wintermaanden. Dat komt niet alleen door de koude temperaturen buiten, maar ook je verwarming is daarbij een grote boosdoener. Olivia Thorpe, de oprichter van het skincaremerk Vanderohe, verklaart: “Het is echt onze levensstijl die verandert met het seizoen, niet onze huid zelf. Naast minder bewegen en minder gezond eten, worden we ook blootgesteld aan de uitdrogende centrale verwarming – en hoe kouder het buiten wordt, hoe erger het wordt.”

Vochtgehalte

Je zult het misschien wel gemerkt hebben, maar ook het vochtgehalte in je huis gaat een stuk achteruit door het stoken. En laat dat nu niet echt bevorderlijk zijn voor je huid. Dermatoloog Adam Friedmann ziet dan ook dat de verwarming voor nog meer stress zorgt als je al een droog velletje of huidproblemen als psoriasis of eczeem hebt. Ook het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur is van invloed. “De temperatuur die verandert van warm en behaaglijk binnen naar koud buiten, zorgt er ook voor dat je bloedvaten zich uitzetten. Daardoor lijkt de roodheid van acne en rosacea veel erger.” Het ’s nachts uit laten van je verwarming bespaart je daarnaast ook nog eens flink wat centen. #mooimeegenomen

Uit die kachel

Wat je dan wel kunt doen? Nou, proberen om het vochtgehalte in de lucht aan te vullen. Dat kan door de good old bakjes water op je verwarming, maar ook een luchtbevochtiger kan de redder in nood zijn. Voorkom daarnaast dat je je huid wast met te heet of juist te koud water. Dr. Friedmann legt uit: “Door de mix van warm water en koude temperaturen kan je huid ruw en geïrriteerd aanvoelen.” Douche dus kort én wat koeler, en ga vooral voor een lekker warm bad met misschien een hydraterende olie.

Lees ook
Heb je het altijd koud? Dit is misschien wel een van de redenen

Smeren maar

Is je huid echt droog? Dan geldt wel: hoe dikker de crème, hoe beter. “Als vochtinbrengende crèmes te dun zijn, zullen ze zeer snel verdampen en de huid droger maken”, sluit dr. Friedmann af. Niet altijd het beste als je ook nog last hebt van andere huidproblemen, maar ga anders aan de slag met een vochtinbrengend serum. Zou houd je je jouw huidje tevreden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock