Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met déze tips kun je ook met een verstopte neus genieten van je nachtrust

Met déze tips kun je ook met een verstopte neus genieten van je nachtrust

Met déze tips kun je ook met een verstopte neus genieten van je nachtrust

Er is niets vervelender dat te moeten gaan slapen met een verstopte neus. Het verstoort namelijk je hele nachtrust. En dat terwijl goed slapen juist zo belangrijk is om sneller van die verkoudheid af te komen. Lekker tegenstrijdig dus. Maar met déze tips kun je ook met een verstopte neus toch genieten van je nachtrust. 

Niet je neus snuiten

Vaak hebben we bij een verstopte neus de neiging om deze te gaan snuiten. Maar het is toch beter om dat juist niet te doen. Dit veroorzaakt namelijk een overmatige druk op je neusholtes. Hierdoor kunnen je holtes ook nog eens vollopen met vocht en raak je alleen nog maar meer verstopt. En dat is niet de bedoeling natuurlijk. Heb je toch last van een loopneus? Probeer dan te deppen in plaats van de snuiten. Kan het echt niet meer en moet je je neus wel snuiten? Snuit dan één neusgat per keer.

Veel drinken

Wat ook helpt tegen een verstopte neus is jezelf goed blijven hydrateren. Soms is het slijm namelijk zo dik dat het verstopte gevoel in je neus alleen maar erger lijkt te worden. Overdag goed en veel water drinken kan hiertegen helpen. Je slijm raakt meer los en je holtes lopen ook minder snel vol.

Geen cafeïne

Cafeïne is over het algemeen al niet zo een goed idee voor het slapen gaan. Maar met een verstopte neus kun je dit beter even helemaal vermijden. De vochtafdrijvende werking van de cafeïne zorgt er namelijk voor dat je nog sneller uitdroogt en je slijm ook nog dikker kan worden. Heb je toch dat kopje koffie nodig om je dag goed te beginnen? Dat is geen probleem. Maar stop na 14:00 uur met het drinken van cafeïne.

Drukpunten

Drukpunten zullen je niet van je verstopte neus af gaan helpen, maar wel kan het helpen om je holtes ietsjes te verlichten. Probeer daarom eens om je linker- en rechterwijsvinger op de zijkanten van je neus te plaatsen en oefen ongeveer drie minuten lang lichte druk uit op die plek. Bij hoofdpijn door verkoudheid kan het helpen om drie minuten licht te drukken op de binnenste hoeken van je wenkbrauwen.

Capsaïcine

Ook kan het helpen om tijdens een verkoudheid wat pittigs te eten. Bijvoorbeeld een chilipeper. Daarin zit namelijk de chemische verbinding capsaïcine. Dit kan helpen bij je slijmafscheiding, waardoor je verstopte neus verandert in een loopneus. Niet ideaal, maar hierdoor zul je wel alweer iets vrijer kunnen ademen.

Vermijd huisdieren in de slaapkamer

We weten dat het heel gezellig kan zijn om samen met je huisdier te knuffelen in bed. Maar als je merkt dat je verstopte neus niet door een virus komt, maar door een allergie, dan is het verstandig om je huisdieren buiten de slaapkamer te houden. Ook helpt het om ervoor te zorgen dat je kamer stofvrij is en je je beddengoed minimaal één keer in de week verschoont.

Lees ook
Wil je beter slapen? Déze 5 planten zorgen voor een betere nachtrust

Gebruik een extra kussen

Ook een extra kussen kan je nachtrust met een verstopte neus bevorderen. Een verstopte neus kan ’s nachts namelijk gemakkelijk verergeren, omdat je bijholtes sneller vol raken. Hierdoor kan het zijn dat je ’s nachts moeilijker kunt ademhalen en kan dit in de ochtend zelfs resulteren in sinushoofdpijn. Probeer daarom eens te slapen met een extra hoofdkussen. Hierdoor ligt je hoofd iets hoger dan de rest van je lichaam en zullen je holtes ook minder snel volstromen. Slaaplekker!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages