Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mooie dromen: is het wél of niet beter om met je raam open te slapen?

Mooie dromen: is het wél of niet beter om met je raam open te slapen?

Mooie dromen: is het wél of niet beter om met je raam open te slapen?

Op deze zonovergoten dagen kun je ‘s ochtends waarschijnlijk niet wachten om de ramen open te gooien en ook ‘s nachts laten we ‘m maar wat graag op een kiertje staan. Leidt dit alleen tot eindeloze discussies bij jou thuis, omdat jouw partner nog helemaal niet met het raam open wil slapen? Voor eens en altijd: een slaaptherapeut legt uit of je nachtrust erdoor verbetert of niet.

Slapen raam open

Kort door de bocht: “Een open raam is geen garantie voor betere slaap”, zo zegt slaaptherapeut en somnoloog Ingrid Verbeek tegen NU.nl. Maar, het is wél heel persoonlijk. De gemiddelde, ideale slaaptemperatuur ligt tussen de vijftien en de twintig graden, maar, dat is dus gemiddeld. Het allerbelangrijkste is dat je de temperatuur in je kamer zelf lekker vindt. “Als je lichaam te koud of t warm is, kan dat leiden tot onrustige slaap en veel wakker worden”, geeft ze aan.

Omstandigheden

Maar, zo zegt de somnoloog, het draait niet allemaal om de temperatuur in je slaapkamer. Er zijn natuurlijk hartstikke veel externe omstandigheden die de kwaliteit van de slaap kunnen beïnvloeden én de reden kunnen zijn dat jij je raampje liever dichthoudt. Wat dacht je van lawaai (hallo Randstand-menschen – hoewel het met de avondklok mee zal vallen) of niet verduisterende gordijnen die met het raam open nóg meer licht doorlaten.

Lees ook
Flinke dosis inspiratie: dít zijn de mooiste kleurrijke slaapkamers voor een heerlijke nachtrust

Luchten die hap

Voor de slaapkwaliteit is het dus niet per se belangrijk dat je ’s nachts je raampje openzet, áls je hem maar een keer op een dag openzet. Ventileren van die klamme kamer is heel belangrijk. Sterker nog: het is vaak de slechtst geventileerde ruimte in huis, zo vertelt adviseur milieu en gezondheid van GGD Amsterdam Remon Jonker aan de nieuwswebsiteDat ventileren heeft niet, zoals veel mensen denken, te maken met het CO2-gehalte in de slaapkamer, maar met het verminderen van het vochtgehalte. Zo voorkom je schimmel en huisstofmijt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Unsplash