Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Slaap je slecht? Dan moet je dit niet meer doen

Slaap je slecht? Dan moet je dit niet meer doen

Slaap je slecht? Dan moet je dit niet meer doen

Heb je geregeld moeite om de aanbevolen zeven tot negen uur slaap per nacht te halen of moeite om in slaap te vallen? Dan ben je niet de enige. Slaapexpert dr. Els van der Helm over de oorzaken en de valkuilen (en wat je eraan kunt doen).

Lees ook: Hoe slapen in het weekend ervoor zorgt dat je BMI laag blijft

Slaap heb je nodig voor veel verschillende lichaamsfuncties. Een basisfunctie van slaap is het ‘schoonmaken’ van de hersenen. Je hersencellen produceren overdag namelijk afvalstoffen die vooral  ’s nachts worden afgevoerd. Je slaapt dus voor een schoner brein en dat is belangrijk voor optimale hersenfuncties. Bij onvoldoende rust verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes. Daarnaast verslechtert het je metabolisme, waardoor je kans loopt aan te komen en het risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten wordt ook hoger.

Wat slaaptekort met je doet
De meest genoemde oorzaken van slaaptekort zijn stress, piekeren, tot laat in de nacht (in bed) staren naar een beeldscherm en korte nachten door kleine kinderen. Te weinig slaap heeft een negatief effect op diverse lichaams- en hersenfuncties. Voor je brein is voldoende slaap belangrijk voor o.a. logisch en rationeel denken (dat heeft effect op je concentratie, kunnen leren, je geheugen, creativiteit en inzicht) en ook op de mate waarin je wordt beïnvloed door je emotie (effect op je humeur, emotionele prikkelbaarheid en leiderschap).

Valkuilen: dit moet je niet meer doen

  1. Snoozen Tussen het snoozen door val je steeds terug in je diepe slaap. Sterker nog, iedere keer dat je snoozet, val je steeds dieper terug in slaap. Hierdoor wordt het opstaan alleen maar moeilijker en beëindig je op deze manier je broodnodige nachtrust met kleine verstoorde slaapsessies. Dit is natuurlijk geen goed begin van je dag.
  2. Tot laat doorwerken en vervolgens niet in slaap kunnen vallen ’s Avonds laat nog even een paar e-mails versturen en vervolgens… plafonddienst. Als je ’s avonds dingen doet waar je goed op moet focussen of waar je stress van krijgt, geef je je hersenen niet de juiste ‘slaapsignalen’. Goede slaapsignalen zijn: ontspanning en routine (dus altijd dezelfde dingen doen voordat je gaat slapen). Maar niet alleen de ‘inhoud’ van je werk kan je wakker houden: ook het blauwe licht van LCD-schermen draagt daaraan bij. Het is daarom beter dit soort licht twee tot drie uur voor het slapengaan te vermijden. Dus bouw een buffer in tussen werken en naar bed gaan, zodat je doordeweeks genoeg slaapt.
  3. Social jetlag In het weekend wil je met je vrienden op stap en de volgende dag lekker kunnen uitslapen. Leuk, maar door laat naar bed te gaan en laat wakker te worden, went je lichaam aan een andere slaapcyclus, waardoor je uitgerekend op zondagavond moeite hebt om in slaap te komen. Gevolg: maandagochtend begin je moe aan je werkweek, omdat je lichaam weer abrupt moet switchen. Sta op zondagochtend op tijd op en ga op tijd ook weer naar bed.

Wist je dat…

…jonge moeders 3-9 uur per week minder slapen dan de aanbevolen 49 uur?

…vrouwen gemiddeld ongeveer 20 minuten meer slaap nodig hebben dan mannen?

…vrouwen vaker wakker liggen van privéproblemen, terwijl mannen vaker wakker liggen van werkgerelateerde zaken?

…we als kind allemaal ochtendpersonen waren, we avondpersonen worden in onze tienerjaren en weer langzaam terug veranderen naar ochtendmensen als we kinderen krijgen? Bij vrouwen gebeurt dit op jongere leeftijd dan bij mannen. Vrouwen worden ‘s avonds dus eerder slaperig.

Heb jij slaapschuld? Reken het uit!

Als je de hele week te weinig slaapt, bouw je een slaapschuld op. Acht uur slaapschuld per week (ongeveer een volledige nacht) staat voor je lichaam gelijk aan een alcoholpromillage van 0,1%. En dat is ver over de toegestane limiet! Je slaapschuld kun je uitrekenen. Beantwoord de volgende twee vragen:

A = Hoeveel uur slaap krijg je op een doordeweekse nacht?
B = Hoeveel uur slaap heb je nodig om je de gehele dag uitgerust te voelen?

Je kunt je slaapschuld nu berekenen: (5x het getal van vraag A) – (5x het getal van vraag B) = Je slaapschuld aan het eind van de week. Hoe lager het eindgetal, hoe gezonder je slaap.

We halen allemaal weleens een nachtje door of liggen een nachtje wakker. Dat is op zich niet zo erg, maar ga met ernstige of langdurige slaapproblemen altijd naar je huisarts.

Lees nu een halfjaar Flair voor € 11 per maand en krijg een gratis leren crossbody tas t.w.v. € 69,95!

Bron: Nivea