Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Slaap jij de eerste nacht van je vakantie ook altijd zo slecht? Dít is de reden!

Slaap jij de eerste nacht van je vakantie ook altijd zo slecht? Dít is de reden!

Slaap jij de eerste nacht van je vakantie ook altijd zo slecht? Dít is de reden!

Het is een situatie die je waarschijnlijk wel herkent: na een lange vlucht ben je eindelijk in je hotel aangekomen. Na een warme douche kruip je gelijk in bed, maar dan kun je de slaap plots niet vatten. Masako Tamaki, onderzoeker aan Brown University, legt uit hoe dat komt. 

Verstoord slaapritme
Die eerste slapeloze nacht op vakantie heeft zelfs al een naam gekregen, namelijk het ‘eerste nacht effect’. Het niet kunnen slapen is een veelvoorkomende klacht, en het is een bewezen feit dat mensen de eerste nacht van hun vakantie vaak een verstoord slaapritme hebben. Om diezelfde reden wordt een eerst nacht op een nieuwe plek ook nooit gebruikt bij de resultaten van slaaponderzoeken.

Onderzoek
Onderzoeker Tamaki vond het tijd om te onderzoeken hoe het kan dat de meeste mensen de slaap vaak niet kunnen vatten de eerste nacht op vakantie. Zijn conclusie? Je hersenen kunnen na een lange reis niet volledig tot rust komen. De rechter helft van je hersenen kan wel gewoon rusten, maar je linker hersenhelft blijft actief. Daardoor voel je je wat onrustiger dan normaal en kun je moeilijker in een diepe slaap komen.

Ach ja. Een nachtje slecht slapen overleven we wel. En als je toch heel moe bent de volgende dag, kun je lekker uitrusten op die flamingo floaty in het zwembad!

Bron: Cosmopolitan

Lees ook: