Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek RIVM: ‘Sigarettenrook véél schadelijker dan op de pakjes staat’

Onderzoek RIVM: ‘Sigarettenrook véél schadelijker dan op de pakjes staat’

Health
Onderzoek RIVM: ‘Sigarettenrook véél schadelijker dan op de pakjes staat’

Rokers inhaleren een veel hogere doses schadelijke stoffen dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Lees ook
Heftig: verpleegster laat met echte longen zien welke schade roken aanricht

Wetbrekers

Het verschil zit ‘m in de meetmethode. Tabaksfabrikanten volgen EU-richtlijnen, die hen toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes die in sigaretten zitten worden opengelaten. Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt. Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan.

‘Zonder gesjoemel meten’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij van “deze harde feiten is geschrokken”, ook al was de verwachting vooraf al dat tabaksrook schadelijker is dan de cijfers op pakjes doen vermoeden. Blokhuis pleit er in EU-verband voor om sigaretten “zonder gesjoemel te meten”. Hij vindt het “zeer zorgelijk dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden”.

‘Methode aanpassen? Dan ook waarden verhogen’

Een woordvoerder van Philip Morris stelt in een reactie dat dit soort testen “niet is bedoeld om individuele blootstelling te meten, maar om een vergelijking te maken tussen sigarettenmerken.” Als een andere meetmethode verplicht wordt, zouden volgens hem ook de maximaal toegestane waarden aangepast moeten worden.

Schrikbarend

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal tien milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter bevat 36,3 milligram. In de sigaretten met het grootste verschil tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten zit ‘officieel’ slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine. Het RIVM mat waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram. Het RIVM stelt dat de commissie die de huidige meetmethode heeft opgesteld “in grote mate wordt beïnvloed door de tabaksindustrie”.

Bekijk hier alle meetresultaten per sigarettenmerk. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee