Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Sieraden met een verhaal

Sieraden met een verhaal

Sieraden met een verhaal

Misschien heb je ze wel eens zien liggen bij de Wereldwinkel of op de markt: de beroemde handgemaakte kralensieraden van de Maasai. Liselotte Vaessen (33) is op dit moment via de internationale ontwikkelingsorganisatie VSO in Kenia om haar kennis met de Maasai-vrouwen te delen om een grotere afzetmarkt te creëren voor hun handgemaakte sieraden.
maasai-vrouwen

Fair fashion

De kralensieraden van de Maasai worden wereldwijd al verkocht. Maar de vrouwen van de Il Ngwesi gemeenschap uit Kenia zijn nog niet zover. Daarom helpt Liselotte hen bij het zoeken naar nieuwe afzetmarkten en designs. “We noemen dit ‘Fair fashion’,” vertelt Liselotte, om aan te geven dat vooral de Maasai zelf van het project profiteren.”

 

Grote orders

En dat lukt al goed, want er is al veel veranderd. “Vroeger maakten we sieraden voor onszelf en voor de toeristen, maar nu willen we met hulp van Liselotte ook echt structureel inkomen verdienen”, vertelt Koisani, een van de Maasai-vrouwen. De vrouwen hebben al wat successen op hun naam staan. Ze hebben drie orders binnengehaald via het Ethical Fashion Africa (EFA). Ook is hun werk te koop op www.discovered.us, een marktplaats met werk van vaklieden en ontwerpers uit de hele wereld.
maasai

 

Geld uit eigen portemonnee

Koisani rijgt– zodra het kan – ook thuis. Ze staat elke dag om vier uur op, maakt de kinderen wakker en helpt hen naar school. Daarna melkt ze de geiten, schapen en koeien en maakt ze ontbijt voor de rest van de familie. Water halen, de stallen schoonmaken, het vee wegsturen met hun hoeders: pas als dat is gebeurd, heeft ze tijd voor haar kralenwerk. Ze werkt ’s middags en ’s avonds als iedereen slaapt. Dankzij een klein zonnepaneel op het dak van haar huis heeft ze genoeg licht. Nu Koisani met hulp van VSO wat meer inkomen heeft, voelt ze zich trots. “Ik kan mijn kinderen uit mijn eigen portemonnee geld meegeven voor school. Daar zijn zij blij mee, en ik ook!”

 

Sieraden kopen?

Koisani en de vrouwen van de Il Ngwesi gemeenschap hebben speciaal voor VSO Nederland sieraden gemaakt. Steun de Maasai-vrouwen en koop een kralensieraad.


Fotografie Martijn Roos