Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Roddel en achterklap

Roddel en achterklap

Roddel en achterklap

Elisabeth (37): De sfeer op mijn werk is gespannen. Er is onvrede, jaloezie en iedereen roddelt achter elkaars rug om. Het gaat ten koste van mijn werk én mijn gezin. Wat kan ik er aan doen?

Mensen komen vaak aan mij hun zorgen uitleggen (ik ben secretaresse van de afdeling). Doordat ik voor iedereen aardig wil zijn (hoewel ik het met bepaalde personen wel gehad heb omdat ik ze hypocriet vind) voel ik me geestelijk doodmoe. Ik vertrouw mezelf helemaal niet meer. Aan mijn werk kom ik nauwelijks toe, en loop me thuis druk te maken.

Coach Charlotte
Oei, wat een nare situatie zoals je die beschrijf met roddelen, onvrede en jaloezie en jij als centraal aanspreekpunt. Het is tijd om dit te veranderen, want het is niet goed dat jij aangeeft doodmoe te zijn en dat het ten koste gaat van je gezinsleven.

Coaching
Waar mensen zijn, zijn roddels. En die kunnen leiden tot fricties. Werknemers kunnen geruchten gaan verspreiden over collega’s die ze als hun concurrent zien. Ze kunnen ook mensen tegen elkaar uitspelen, waarbij ze in staat zijn hun eigen betrokkenheid goed te verhullen. Dit veroorzaakt onherroepelijk wrijvingen. Het is daarom aanbevelenswaardig om negatief geroddel de kop in te drukken en liever nog te voorkomen. De ‘bad guys’ willen scoren ten koste van een collega of door geroddel hun eigen positie versterken. Deze manipulators gaan meestal heel geraffineerd te werk, waardoor het vaak niet opvalt.

Negatieve praat bederft de werksfeer. Daarom aan jou de uitdaging om lovende roddels te bevorderen en laster roddels te bestrijden. Waar het om draait is hoe jij er mee omgaat. Het spreekt voor zich dat je zelf het goede voorbeeld geeft door open en eerlijk te communiceren en geen negatieve of compromitterende informatie over een teamlid te verspreiden. De indruk wekken dat je erboven staat en tegelijkertijd de informatie in je achterhoofd houden, is de beste manier om met roddels om te gaan.

Overstijg de roddels door zelf niet op de geruchten in te gaan, zo voorkom je dat de indruk ontstaat dat je zelf gevoelig bent voor de achterklap. Pak daarnaast de aanstichter(s) direct aan door ze direct met zijn gedrag te confronteren. Vertel welke alternatieve houding je van hem verwacht. Laat weten dat je hem in het vervolg zult aanspreken op overmatig roddelen en niet schroomt om de juiste beslissingen te nemen waar nodig. Daarnaast is het belangrijk om meteen het tij te keren in de bedorven cultuur. Een andere manier om misprijzende roddel tegen te gaan, is door een duidelijke organisatiestructuur neer te zetten.

Tips
– Snelle interventie: spreek iemand die negatieve geruchten verspreidt daar meteen op aan.
– Zoek uit: achterhaal waarom de aanvankelijke positieve houding van een teamlid veranderd kan zijn en onderzoek of er nog resten van zijn positieve houding merkbaar zijn.
– Open deuren: gesloten deuren werken geroddel in de hand.
– Open communicatie: deel informatie snel en openlijk met iedereen, zeker als er belangrijke veranderingen betreft.
– Pas op je woorden: bespreek gevoelige zaken op minder zichtbare plaatsen.
– Geef het goede voorbeeld: Praat niet over een collega die daar zelf niets van weet.
– Belangrijk is dat je de ‘roddels’ over jou zelf niet persoonlijk aantrekt.

Plan
Pas er voor op om meegesleurd te worden in het geroddel binnen de praktijk. Je loopt een groot risico dat dit snel escaleert. Laster geroddel levert absoluut een negatieve bijdrage aan de samenwerking en zal jouw functie er niet eenvoudiger op maken. Pak het dus meteen en grondig aan. Een zieke sfeer, leidt tot zieke collega’s en een zieke organisatie. Wie goed in zijn werk is en hart voor de zaak heeft, probeert geen wit voetje te halen. Sterker nog; niet meedoen, getuigt juist van ruggengraat en lef.