Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Reuk en smaak kwijt door corona? Dít wondermiddel is je redding

Reuk en smaak kwijt door corona? Dít wondermiddel is je redding

Reuk en smaak kwijt door corona? Dít wondermiddel is je redding

Het kwijtraken van je reuk en smaak is iets waar velen die het coronavirus hebben gehad over mee kunnen praten. Bij sommigen kan het akelig lang duren voordat dit weer terug komt. Super frustrerend, maar wat doe je eraan? Helemaal oplossen kunnen we het niet, maar het is altijd de moeite waard om het te proberen.

TikTok

Op TikTok gaat nu een hack rond die zomaar de oplossing zou kunnen zijn voor dat verloren reuk- en smaakvermogen. Hopelijk komt die precies op tijd voor kerst, zodat je, wanneer je hier last van hebt, tóch kunt genieten van de wijn en al dat heerlijk gekruide eten.

Verkoolde sinaasappels

Het werkt als volgt: je ‘brandt’ de sinaasappel op het fornuis tot-ie aan de buiten kant volledig zwart geblakerd is (beetje oppassen, je wil natuurlijk geen brand). Vervolgens pel/snijd je de sinaasappel en mix je het vruchtvlees met wat bruine suiker. Dit eet je vervolgens op. Let op: het is belangrijk dat je het vruchtvlees eet terwijl het nog warm is. De vrijwilliger in onderstaande video at daarna een lepel mosterd en surprise, surprise: dat kon ze na weken van reukverlies weer proeven.

De tekst gaat verder onder de video.

@tiktoksofiesworld##tiktokmademedoit It could totally be a coincidence…. ##Covid19 ##tastebuds ##lossoftaste ##jamaicanremedy ##covidsymptoms♬ Married Life – Michael Giacchino

Krachtige aroma’s

Wetenschappelijk bewijs voor deze truc is er (nog) niet. Volgens KNO-arts dr. Omid Mehdizahdeh stamt dit idee van geurtherapie om reukvermogen terug te winnen. Die training wordt vaker ingezet nadat mensen hun reukvermogen kwijtraakten na een infectie. “Krachtige aroma’s zijn verbrande sinaasappels, citroenschil, eucalyptus en kruidnagel. Daar kun je drie tot vier keer per dagen zo’n 3 à maanden aan ruiken.” Volgens de arts maakt één verbrande sinaasappel niet het verschil, maar kan dit een maand lang doen wel helpen.

Lees ook
Verborgen gevaar én valkuil: zóveel mensen zonder coronaklachten blijken tóch besmet met het virus

Buitengewone sensatie

Hoe kan het dan dat al die TikTokkers na één hap van een verbrande sinaasappel op miraculeuze wijze weer kunnen ruiken en proeven? “Als je opeens weer iets proeft nadat je een sinaasappel hebt gegeten, kan het zijn dat je al aan het herstellen was. Mensen weten vaak niet hoeveel reuk ze precies zijn verloren. Dus als ze dan iets ruiken met een intense geur, zoals die van een verbrande sinaasappelschil, geeft dat een buitengewone sensatie. Misschien kon je het toen alweer een beetje, maar heb je hiermee als het ware je systeem wakkergeschud”, zegt onderzoeker Pamela Dalton van het Monell Chemical Senses Center tegenover Bustle.

Vier weken

Ben je door corona ook je reuk- en smaakvermogen verloren? Het goede nieuws is dat de kans groot is dat het uit zichzelf weer terugkeert. Bij de meeste mensen is dat binnen vier weken. Het is dus niet bewezen dat een sinaasappel dat proces versnelt, maar hey: baat het niet…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock