Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Plandelen: de nieuwste fitnesstrend die goed voor je conditie én goed voor het milieu is

Plandelen: de nieuwste fitnesstrend die goed voor je conditie én goed voor het milieu is

Plandelen: de nieuwste fitnesstrend die goed voor je conditie én goed voor het milieu is

Fitnesstrends komen en gaan. En de een vinden we weer leuker dan de ander. Maar wat er nu vanuit Scandinavië is komen overwaaien, daar willen we zeker weten aan meedoen. Namelijk, plandelen. Een beetje een gekke naam, maar het idee erachter is heel tof. 

Plandelen

Maar wat is het dan precies? Plandelen is een combinatie van wandelen en *drum roll* plastic/zwerfvuil opruimen. De bedoeling is dat je tijdens je wandeling extra let op wat er op de grond ligt aan zwerfvuil. En dat ruim je dan natuurlijk op. Hoe cool? Je doet zo dus niet alleen iets voor jezelf, maar óók voor het milieu en de dieren in het wild.

Plocka

Als je nog steeds aan het woord ‘plandelen’ moet wennen: je bent niet te enige. Om wat meer duidelijkheid te geven, het woord is een samenvoeging van het woord ‘wandelen’ en het Zweedse woord ‘plocka’ dat verzamelen betekent. Plandelen, dus. Wil je het gewoon ‘wandelen-en-tegelijkertijd-afval-opruimen’ noemen? Dan vinden wij dat goed genoeg, hoor. No worries.

Zwerfvuil

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar helaas ligt er veel te veel plastic en ander zwerfvuil in natuurgebieden en op plekken waar veel gewandeld wordt. Zeker nu heel Nederland massaal aan het wandelen is geslagen (want wat moet je anders), zijn de aantallen zwerfvuil enorm omhoog geschoten. Om de natuurgebieden schoon en gezond te houden, moet dit afval dus echt opgeruimd worden. Het klinkt misschien niet zo leuk, maar het is wel een klusje dat geklaard moet worden. Dus op welke manier kan dat nou beter dan met plandelen?

Lees ook
Zon op je paasei of niet? Dít is de weersverwachting voor het paasweekend

Opruimen

Dus, de volgende keer als je naar buiten gaat om een wandeling te maken, neem dan een plastic zak mee en neem mee wat je onderweg op de grond vindt. Zo heb je én je work-out gedaan én heb je iets goeds gedaan voor Mother Earth. Genoeg motivatie om nu te gaan wandelen? Dat dachten we.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: HLN.be | Beeld: Getty