Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gevalletje placebo-effect of niet: werkt botox écht tegen migraine?

Gevalletje placebo-effect of niet: werkt botox écht tegen migraine?

Health
Gevalletje placebo-effect of niet: werkt botox écht tegen migraine?

Waar er in Hollywood niet raar opgekeken wordt van een beetje botox meer of minder, liet de zwangere Chrissy Teigen het onlangs niet om de rimpels weg te trekken in haar gezicht spuiten, maar is het voor haar een soort redmiddel tegen zwangerschapshoofdpijn en migraine. Maar in hoeverre helpt dit nou echt, of is er toch sprake van een placebo-effect?

Botox

We kennen botox vooral van het gladtrekken van de huid, maar anno 2020 wordt het ook voor andere dingen gebruikt. Zo laten sommigen het in de handpalmen of oksels spuiten, om zo bijvoorbeeld overmatig transpireren tegen te gaan. Daarnaast liet model en vrouw van John Legend, Chrissy Teigen, onlangs weten botox in haar gezicht te laten spuiten, om zo zwangerschapshoofdpijn en migraine te verminderen. En ze lijkt niet de enige die hiervoor zweert bij botox. In Amerika is het namelijk razendpopulair om hiervoor een afspraak te maken bij de neuroloog of plastisch chirurg.

Nederlandse experts zijn sceptisch

Toch zijn Nederlandse experts sceptisch over botox in je gezicht laten spuiten om migraine tegen te gaan. Ondanks dat er wetenschappelijk bewijs is dat dit werkt, zou dit wel in beperkte mate zijn. Daarnaast is het geen misselijke ingreep. Je krijgt namelijk op 31 plekken rondom je hoofd botox geïnjecteerd. Volgens Gisela Terwindt, neuroloog en hoofdpijnspecialist in het Leiden Universitair Medisch Centrum, zijn er betere oplossingen om je migraine te verminderen.

Lees ook 
Lezersdilemma: ‘Moet ik mij bij mijn rimpels neerleggen, of botox laten spuiten?’

Medicatie

“Het probleem is dat migrainepatiënten te veel medicatie nemen, waardoor ze juist hoofdpijn krijgen. Het proces wordt zo in stand gehouden, en je wordt afhankelijk van de medicijnen. Het is alleen heel lastig om patiënten duidelijk te maken dat ze moeten stoppen, omdat dat ook behoorlijke gevolgen heeft. Ze merken de voordelen pas na drie maanden. Ook hield ze met een team een onderzoek onder 179 patiënten, waaruit bleek dat botoxbehandelingen niet beter werken dan wanneer je stopt met pijnmedicatie.

Spanningshoofdpijn

Judith Eggersman, directeur van Huisartskliniek en IVY Clinics, zet botox als pijnbestrijding alleen in wanneer het gaat om spanningshoofdpijn. “In dat laatste geval werkt botox wel. Wat in het Amerikaanse onderzoek wordt beweerd vind ik discutabel.” Volgens de experts is botox dus niet het antwoord als je kampt met migraine. Toch lijkt Chrissy erbij te zweren en noemt ze het gebruik van botox in haar geval zelfs lifechanging.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL, EditieNL, Hln.be, CNN | Beeld: Twitter, iStock

Shoppen is altijd een goed idee