Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Passie voor de woestijn

Passie voor de woestijn

Passie voor de woestijn

Kunstenares Ineke Hemminga was al langer gefascineerd door nomaden en de woestijn.

Toen de mogelijkheid om zich te verdiepen in de Toeareg cultuur zich aandiende, greep ze deze kans met beide handen aan. Sindsdien woont ze bij de Toeareg in de Sahara in het zuiden van Algerije.

Hoe kom jij in de woestijn terecht?
Ik schilderde en exposeerde al jaren over nomaden en de woestijn. Op een gegeven moment kwam ik via internet in contact met een Toeareg archeoloog die in het museum werkt in Djanet. Hij nodigde me uit en in 2005 ben ik 3 maanden naar de woestijn gegaan. Ik heb 2 weken bij zijn familie gewoond en een congres bezocht, dat georganiseerd was door UNESCO over het behoud van de imzad. De imzad is een vioolachtige instrument dat alleen door de Toearegvrouwen wordt bespeeld.

Ik raakte betrokken bij diverse organisaties en onderzocht of er een mogelijkheid was om reizen hierheen te organiseren, om mensen deelgenoot te maken van een heel bijzondere cultuur en sprookjesachtige landschappen.

Kortom, ik wilde na 3 maanden eigenlijk niet meer naar huis.

Hoe woon je daar?
Ik organiseer zo’n 4 x per jaar een rondreis in de woestijn en ik ben ongeveer 9 maanden of langer per jaar in Zuid Algerije.

Ik woon bij een Toearegfamilie in Tamanrasset of in een huisje in Djanet, afhankelijk waar ik een reis organiseer. In Tamanrasset heb ik een grote kamer in een oud lemen huis in een van de oudste toearegwijken vlakbij het centrum. Ik woon er met nog 3 toearegvrouwen.

Djanet ligt 650 km verderop in het Nationale Park Tassili N’Ajjer bekend om zijn eeuwenoude rotsschilderingen. Hier woon ik in een heel klein traditioneel huisje. Ik slaap in de binnenplaats van het witgeschilderde huisje en er is een trap naar het dak waar ik over de grote palmentuin uitkijk.

Hoe was het om Nederland te verlaten?
Heerlijk! Ik vind het klimaat in dit gebied geweldig. Vanwege de hoogte is het er vanaf oktober tot mei niet te heet en de zon schijnt er bijna elke dag.

Ik heb in de loop der jaren een uitgebreid netwerk gekregen op het gebied van cultuur, kunst en organisaties die zich bezighouden met het behoud van de Toearegcultuur.

Wat maakt de woestijn zo bijzonder voor jou?
De ongekende stilte maakt me blij van binnen, om elke hoek een ander landschap van zandduinen, tot rotsen met zwarte marmotten, oleanders en waterplekken, hoge bergtoppen met fantastische uitzichten. Slapen in de woestijn vind ik geweldig, zonder tent. Er zijn zoveel sterren te zien, en veel vallende sterren. Leven en reizen in de woestijn geeft je een oergevoel. De Toeareg zijn zo inventief, ze bakken bijvoorbeeld brood in het zand.

In de woestijn ontdek je eigenlijk hoe weinig je nodig hebt, en hoezeer je op elkaar bent aangewezen.

Hoe is je contact met de Toeareg? Hoe communiceer je met hen?
Ik spreek een mengelmoesje van Frans, arabisch en Tamahak, de taal van de Toeareg. De lokale bevolking ziet mij niet meer als een buitenstaander en we hebben het vaak over werk, zoals de routes bespreken met de gidsen en de kamelenmensen, de boodschappen die gedaan moeten worden en de chauffeurs.

Ik ken ook veel edelsmeden waar ik sieraden van afneem, en ga regelmatig bij hun families langs.

Ik vind het geweldig om met de toeareg samen te werken, zo maak ik hun cultuur van dichtbij mee.

Hoe zien de Toeareg jou?
In het begin zag men mij als een (rijke )toerist en het was moeilijk om de juiste informatie te krijgen. Nu zijn er steeds meer mensen die me willen helpen. De meesten reageren enthousiast, ook als ze mijn schilderijportretten over hun volk zien op foto’s krijg ik vaak erg leuke reacties.

Hoe verdien je de kost?
Door mijn reizen te organiseren, en Toeareg sieraden te verkopen voor de edelsmeden. In Tamanrasset exposeer ik met schilderijen in eenwinkeltje met andere Toearegkunstenaars.

Wat kun je verwachten van de reizen die jij organiseert?
Rondreizen, waarbij je op een avontuurlijke en sportieve manier kennis maakt met de eenvoud van het leven in de woestijn. Tijdens een reis kom je eeuwenoude rotstekeningen tegen, waterplekken, rotsen, berglandschappen, metershoge zandduinen en pittoreske dorpen.

Je kunt je ook inschrijven voor een 2-daagse workshop die geïnspireerd is op rotstekeningen die je onderweg tegenkomt in het Unesco erfgoed gebied Tassili N’Ajjer.

In het Hoggar gebergte kom je meer in contact met de bevolking en slaap je bij een familie. Ook overnacht je in een echt kamp, vanwaar een kamelentocht van start gaat. Je slaapt in een tent of onder de sterrenhemel en ’s avonds drink je de sterke zoete thee rondom het kampvuur en wordt er muziek gemaakt.

In Djanet en Tamanrasset kun je naar een grote markt of sieraden kopen bij de edelsmeden, ook is er een mooi museum in Djanet. De transfers zijn per Toyota en we houden wandel-, ezel- en kamelentochten.

Wat wil je je reizigers meegeven?
Ik wil ze de eenvoud van de woestijn laten ervaren, de stilte, de diversiteit laten zien van de sterk wisselende landschappen, ze kennis laten maken met de fascinerende Toearegcultuur, hun muziek, dans, theeritueel etc.

Wat is jouw levensmotto?
Alles is mogelijk!

Mijn project in de woestijn was een droom, en nu staat het er….

Meer weten?
Wil je meer weten over Ineke en haar reisorganisatie? Kijk dan op Sahara-Art-Venture.nl