Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opheldering in de E-nummer-discussie: zijn ze nou veilig of niet?

Opheldering in de E-nummer-discussie: zijn ze nou veilig of niet?

Health
Opheldering in de E-nummer-discussie: zijn ze nou veilig of niet?

We zijn nog nooit zó erg bezig geweest met gezonde en duurzame voeding als nu. Vers en natuurlijk eten is de norm, een hap met E-nummers op tafel zetten is als vloeken in de kerk. De Volkskrant liet afgelopen weekend echter een ander geluid horen, tot woede van veel foodies.

Lees ook
Hoe gezond is groene thee nou eigenlijk?

‘Ode aan de E-nummers’
Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger bracht in een interview en video namelijk een ‘ode aan de E-nummers’, waarin ze kant-en-klaarmaaltijden, zakjes en pakjes de hemel in prijst. Rosanne is dol op middelen die voedsel langer houdbaar maken (want dat gaat voedselverspilling tegen) en ziet geen gevaar in de door velen zo gevreesde zoetstof aspartaam. Daarvan krijg je, in tegenstelling tot suiker, namelijk géén gaatjes, kanker of obesitas, aldus Rosanne. Ook is ze fan van groenten en fruit uit de diepvries, waarmee je veel makkelijk kunt portioneren en dus minder vers eten weg hoeft te gooien.

De E van ‘Ellendig’?
Na publicatie van het stuk is de Volkskrant bedolven onder de negatieve reacties van foodies die zich afvragen of Rosanne betaald wordt door de voedselindustrie, de overheid of de EU, of dat het hier gaat om een publiciteitsstunt. E-nummers zouden wel degelijk schadelijk zijn, of onvoldoende getest, en daarnaast zouden deze vol zitten met vet, zout en suiker. En waarom zou je moeten kiezen voor diepvriesgroente en -fruit? Die bevatten toch veel minder vitamines en gezonde voedingswaarden?

Niks mis mEE
Toch meent ook het Voedingscentrum, het vooraanstaande instituut dat consumenten inlicht over alles met betrekking tot voeding, dat E-nummers inderdaad veilig zijn. “Voor alle E-nummers, die soms uit de natuur gehaald worden, maar ook in fabrieken worden gemaakt, dat ze uitgebreid worden getest op veilig gebruik door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.” Het Voedingscentrum meldt ook dat diepvriesgroente en -fruit evenveel voedingsstoffen bevatten als onbewerkte groente en vers fruit. “Wel is het bij potjes opletten of er geen suiker of zout is toegevoegd, of dat het fruit ‘op siroop’ is.”

Benieuwd wat Rosanne precies te zeggen heeft over E-nummers? Bekijk onderstaande video:

Kleine kanttekening met betrekking tot de veiligheid van E-nummers: er zijn uitzonderingen voor mensen met bepaalde medische problemen. Raadpleeg voor meer informatie het Voedingscentrum.

Shoppen is altijd een goed idee